НОВИНИ


ДПС вижда избори и ново Народно събрание като единствен изход от създалата се политическа ситуация

0 2971 27.06.2022
ДПС вижда избори и ново Народно събрание като единствен изход от създалата се политическа ситуация
Мустафа Карадайъ, Румен Радев БГНЕС

Представители на Движението за права и свободи са на консултации при държавния глава Румен Радев. Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ единственият изход от създалата се политическа ситуация са избори и ново Народно събрание.


„Започваме консултации за съставяне на правителство в предизвикателен момент. Към всички кризи е добавена и политическата криза. Знаете тревогите на избиратерлите си от растящите цени, продължаващата война. Тези кризи не могат да бъдат решавани само от една политическа сила“, каза президентът в началото на срещата.

 

„Важно е да имаме амбициозна, последователна, единна външна политика. Важна е също така позицията на всяка една партия. Политическият опит, който нарупа ДПС през годините на прехода означава и много висока отговорност към избирателите. Отговорното отношение на ДПС към етническия мир е факт, факт е, че в кризисни моменти вие винаги сте апелирали за диалог. Но България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и установяването на върховенството на закона. Надявам се, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство“, добави Радев.

 

„За обществото ни е важно виждането на вашата партия и оценката за състоянието на политическата обстановка в страната. Важно е обществото ни да да знае дали виждате вие достатъчно потенциал в това НС за търсене на ново управленско мнозинство и с какви механизми може да се получи и изобщо как виждате печелившата формула за излизане от политическата криза“, попита той.

 

От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи политическата криза като естествен край на „политиката, основана на лъжата и омразата“. По думите му последната коалиция не е основана на база ценности и политики, а на база отрицание и цялата им идея е била основана на лъжата.

 

Според Карадайъ в НС ДПС се опитвали да разобличават лъжите, които са се опитвали да им внушават.

 

„Изходът от политическата криза е и предпоставка за намиране на решение и на другите кризи“, изтъкна той. Това е започнало с успешния вот на недоверие към правителството, което според Карадайъ е отказвало да има диалог, дори и вътре в управляващото мнозинство.

 

„По този начин не можем да намерим решение на кризите и трудно бихме могли да управляваме в България“, добави лидерът на Движението.

 

„За нас в това Народно събрание трудно може да се намери онзи необходим диалог, който да произведе онова нужно, хомогенно мнозинство, за да има категорично евроатлантическо управление в България. Според нас, ние трябва да се обърнем отново към избирателите, те да натоварят с определена отговорност и тежест политическите партии и в следващия парламент не да влезем с омраза и отрицание, а точно с обратното - с нашите ценности, цели и с нашите предложения за приоритети на държавата и да търсим в следващото НС сформиране на ценностно, хомогенно категорично евроатлантическо управление“, каза Карадайъ и изброи при приоритетите на ДПС - енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

 

Началото на срещата можете да проследите тук:

 

 

По-рано срещата с президента отклониха представителите на „Продължаваме Промяната“, които първи трябваше да се явят в президентството. Като причина те изтъкнаха гласуването на актуализацията на бюджета в ресорната комисия. След тях на крак на Румен Радев дойдоха Десислава Атанасова и Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. Пред държавния глава обаче те потвърдиха, че ако получат втория мандат, ще го върнат веднага. След ДПС в президентството трябваше да дойдат и представителите на БСП. Това трябваше да е последната консултация за деня. Тя обаче няма да се състои, защото от левицата също отклониха поканата на Румен Радев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама