НОВИНИ


НАТО увеличава драстично силите за бързо реагиране

0 3305 27.06.2022
НАТО увеличава драстично силите за бързо реагиране

НАТО планира да увеличи драстично силите си за бързо реагиране. Става дума за увеличение от 40 хил. на над 300 хил. войници - ясен знак във времена на война, бушуваща в сърцето на Европа след старта на руската инвазия в Украйна в края на февруари.


Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, обеща, че срещата тази седмица ще бъде трансформираща, включително и по отношение на най-голямата промяна на колективното възпиране и отбрана след Студената война. 


Членовете на НАТО, разположени най-близо до Русия, особено балтийските държави Естония, Латвия и Литва, но също и Полша и последните кандидати за НАТО Финландия и Швеция, се чувстват особено застрашени. Те очакват драматично подобрение на източната отбрана на НАТО, което ще включва други членове като Обединеното кралство, САЩ и Франция, които обещават военни самолети и кораби да бъдат в готовност.


Силите за бързо реагиране на блока в момента разполагат с 40 000 войници, като много от тях са базирани по източния фланг на алианса.


"Ще подобрим нашите бойни групи в източната част на Алианса до нива на бригади. Ще трансформираме силите за реакция на НАТО и ще увеличим броя на нашите сили с висока готовност до доста над 300 000 души", каза Столтенберг. 


Силите за бързо реагиране на НАТО са комбинация от сухопътни, морски и въздушни средства, предназначени да бъдат разгърнати бързо в случай на атака. Тя непрекъснато нараства по размер от 13 000 войници до 40 000 от 2014 г.


Има допълнителни възможности за разполагане на повече бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия.


Очаква се също така членовете да променят официалната позиция на алианса спрямо Русия, която беше приета през 2010 г. и описва Москва като "стратегически партньор".


Очаква се новите планове да бъдат одобрени на срещата на върха на НАТО тази седмица в Мадрид, която ще последва срещата на Г-7, която се провежда в момента в Германия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама