НОВИНИ


Грешка на Антоанета Цонева в НС скара депутатите за машинния вот

0 3278 29.06.2022
Грешка на Антоанета Цонева в НС скара депутатите за машинния вот

Грешка при гласуването на Антоанета Цонева в пленарна зала стана повод за разпри по повод машинното гласуване и нуждата от връщането на хартиената бюлетина. Депутатката от “Демократична България” излезе на трибуната, за да обясни, че е сбъркала при гласуването за нулевата ставка за брашното и хляба от 1 юли.


Предложението дойде от депутата от ИТН Пламен Абровски. Решението бе прието след прегласуване, но се оказа, че и то е сгрешено - гласът на Антоанета Цонева се оказа решаващият. Няколко минути след гласуването, тя излезе на парламентарната трибуна и поиска процедура за трето гласуване, тъй като погрешка е натиснала бутона "за" при второто гласуване, а всъщност е "против".

 

Ситуацията се оказа удобна за депутатите от ГЕРБ. Едно от остриетата на партията - Десислава Атанасова, излезе на трибуната и “показа нагледно” как и при машинното гласуване може да има грешки. Формацията на Бойко Борисов е една от двете (заедно с БСП), която настоява за връщане на хартиената бюлетина. 

 

Ива Митева от ИТН пък даде други мотиви, с които поиска гласуването на Цонева (макар и грешно), да остане валидно - това би създало практика в парламента, при която всеки депутат може да променя вота си, когато поиска. 

 

В крайна сметка с мотива, че иска да се консултира с администрацията на Народното събрание, видимо обърканият председател Мирослав Иванов даде 15 минути почивка, след което бе взето решението гласуването на Цонева чрез системата да остане валидно.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама