НОВИНИ


Правителството одобри френското предложение за РСМ

0 2999 29.06.2022
Правителството одобри френското предложение за РСМ

Кабинетът в оставка одобри приетото от депутатите в НС френско предложение за размразяването на преговорите за членството на РСМ в ЕС. Това съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.


Предложението на Френското председателство е България да вдигне ветото над Скопие сега или поне в обозримо бъдеще, а Европейската комисия ще бъде гарант за изпълнението на поставените условия към Северна Македония, поставяйки ги в самата преговорна рамка.


В предложението са включени всички изисквания като вкарването на българите в Конституцията на РСМ, защита на правата и интересите на малцинствата в Северна Македония, вкарване на ясен ангажимент за борбата с езика на омразата в страната. Намерено е решение на въпроса с македонския език по начин, който да не се удари пряко с българската позиция по темата.


ЕК ще е гарант за спазване на предишните двустранни договори, които Северна Македония е сключвала с държави от ЕК - Преспанското споразумение с Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама