НОВИНИ


Турция отхвърли жалбите на Русия за дарените дронове на Украйна: ”Байкар” е частна компания, не се месим

0 4209 30.06.2022
Турция отхвърли жалбите на Русия за дарените дронове на Украйна: ”Байкар” е частна компания, не се месим

Турската компания, производител на безпилотни летателни апарати ”Байкар” реши да изпрати безвъзмездно на Украйна още три от дроновете ”Байрактар”. Парите за тяхното закупуване бяха събрани от публична кампания за дарения в подкрепа на украинската армия, но от ”Байкар” отказаха да приемат събраната сума. От компанията настояха набраните средства в рамките на кампанията да бъдат предоставени на украинската армия.


Руското правителство не закъсня с оплакването си към Анкара за безвъзмездната помощ, която "Байкар" оказва на украинската армия. Турските власти обаче твърдят, че това е изцяло частна сделка, в която те не могат да се намесват. Въпреки че Турция не е обявявала никаква военна помощ за Украйна, частната подкрепа, оказвана от "Байкар" едва ли идва без знанието и одобрението на Ердоган, пише европейското издание "Euractiv". Единият от двамата директори на компанията е Селчук Байрактар - съпруг на една от дъщерите на турския президент.


Не за първи път "Байкар" подарява дронове на нападнатата от Русия страна. В началото на юни в Литва също бяха събрани дарения за Украйна - за закупуването на един дрон "Байрактар". Но и тогава от "Байкар" отказаха да вземат парите на литовците и доставиха дрона безплатно. Турската компания не съобщава каква е цената на един дрон. Знае се обаче, че в Литва бяха събрани 5,9 милиона евро.


Безпилотните дронове са от първостепенна важност за украинската отбрана. Според данни, събрани от отворени източници в блога Oryx, цитиран от американския "Форбс", дроновете "Байрактар", използвани от украинската армия, са унищожили 6 бронирани бойни машини, 5 артилерийски установки, 1 многоцелева ракетна установка, 2 зенитни оръдия, 10 хеликоптера, 6 военни кораба, 3 командни пункта, 1 комуникационна станция, 2 логистични влака и множество камиони за снабдяване. Твърди се, че в началото на войната украинските военни са разполагали с 30 такива безпилотни летателни апарата и че в сражения са загубили само 8 от тях.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама