НОВИНИ


Петър Чолаков: И Асен Василев може да не допадне на БСП. Избори наесен са много вероятни

0 3271 01.07.2022
Петър Чолаков: И Асен Василев може да не допадне на БСП. Избори наесен са много вероятни
Доц. Петър Чолаков стопкадър, Нова телевизия

Като премиер Кирил Петков съсредоточи в себе си както одобрение, така и много неодобрение, критики и негативи. Номинацията за премиер на Асен Василев от „Продължаваме Промяната“ е силна, независимо, че този мандат трудно ще бъде реализиран с подкрепа в 47-ото Народно събрание. Вариантът с предсрочни избори тази есен остава много вероятен.


Това коментира пред Националното радио политологът Петър Чолаков.

 

„Асен Василев през последните седмици изразява по-твърди атлантически позиции и от Петков, не е сигурно, че номинацията му ще допадне на БСП. В същото време тя е жест на диалогичност. Добре е, че ПП проявяват гъвкавост“, отбеляза той.

 

По думите му посланикът на Русия Елеонора Митрофанова си е позволила недопустим, арогантен тон по отношение на Кирил Петков: „Ултиматумът, който тя даде, беше нереалистичен за изпълнение от една суверена държава. Темата за отношенията България-Русия ще бъде изключително важна през следващите седмици, но и по време на предизборната надпревара“.

 

„ГЕРБ са класическа партия на двата стола във външнополитически план – едновременно с НАТО и ЕС, но и реализатори на руските енергийни проекти в България. Нищо чудно в следващите часове и дни да чуем противоположни и дори отричащи се мнения – хем с Митрофанова, хем с Брюксел. Лавирането на Бойко Борисов доказано работи“, коментира още доц. Чолаков.

 

По думите му в сегашната тежка ситуация никой на драго сърце не би поел управлението на страната, дори и след избори.

 

„Подкрепата на следващия кабинет от ПП ще бъде индикатор за другите парламентарно представени политически партии за тяхната геополитическа ориентация“, допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама