БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


“Газпром” поиска и за втечнен газ да се плаща в рубли

0 4076 04.07.2022
“Газпром” поиска и за втечнен газ да се плаща в рубли

Руският газов гигант ”Газпром” поиска и за втечнен газ да се плаща в рубли. Това съобщиха от агенция ”Interfax”, цитирайки високопоставен служител, предават от ”Ройтерс”.


Предложението на Кирил Полоус, заместник-ръководител на отдел в "Газпром", идва, след като миналата седмица Русия предприе действия за изземване на контрола върху завода за втечнен природен газ "Сахалин-2" в отговор на западните санкции. Указът създава нова фирма, която да поеме всички права и задължения на Sakhalin Energy Investment Co, в която Shell и две японски търговски компании Mitsui и Mitsubishi притежават малко под 50%. 


Този ход може да разстрои и без това стеснения пазар и да повиши рисковете пред западните компании, които все още са в Русия.


На Русия се падат около 8% от глобалните доставки на втечнен природен газ с 40 милиарда кубични метра свръхохладен газ годишно, идващ главно от Сахалин-2 и Yamal LNG на Новатек (NVTK.MM), най-големият завод за втечнен природен газ в Русия.


За разлика от продажбите на газ по тръбопроводи, по-голямата част от руския LNG се консумира в Азия. В Европа Испания е сред купувачите на руски LNG.

 

Миналата година Русия е спечелила 7,3 милиарда долара от износ на втечнен природен газ, според държавната данъчна служба, в сравнение с 55,5 милиарда долара, получени от износ на газ по тръбопроводи.


Нито "Газпром", нито министерството на енергетиката са отговорили на исканията на "Ройтерс" за коментар.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама