НОВИНИ


Владо Бучковски: Целта на протестите в Скопие е да срутят властта

0 3284 07.07.2022
Владо Бучковски: Целта на протестите в Скопие е да срутят властта
Владо Бучковски стопкадър, БНТ

Много работи ще се изяснят в следващите два-три дена. В парламента на Република Северна Македония има мнозинство за приемане на „френското предложение“. Протестите в Скопие имат за цел да срутят властта.


Това коментира пред БНТ Владо Бучковски, премиер на Република Македония (2004-2006 г.) и бивш специален пратеник за София.

 

Жарко Йорданоски от в. „Свободен печат“ коментира, че както интелектуалците, така и народът са с усещането, че само позициите на България и българската дипломация са включени в предложението. „Сега ветото на Бугария всъщност се е превърнало във вето на ЕС“, смята журналистът.

 

По-рано стана ясно, че правителството на Република Северна Македония е внесло т.н. „френско предложение“ за разглеждане в Събранието на страната. Според информация на медии, обаче, двустранният протокол с България не е изпратен.

 

На този фон продължават протестите в Скопие против предложението, а френският президент Макрон отново призова гражданите в югозападната ни съседка да приемат компромиса, който ще отвори пътя им към Европейския съюз.

 

Протестиращите обаче са категорични – не подкрепят френското предложение и не искат да бъдат определяни като българи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама