СВЯТ


Талибани гушкат милиони от рекет в Афганистан

1 5253 22.06.2010
Талибани гушкат милиони от рекет в Афганистан

Десетки милиони долари, предназначени за американските военни, отиват директно в ръцете на талибаните в Афганистан. Това показва шестмесечно проучване на експерти от министерство на отбраната в САЩ, съобщи БиБиСи.



От него става ясно, че голяма част от камионите, които пренасят оборудване и пратки за американските военни, се принуждават да плащат на различни „охранителни" фирми, за да могат да стигнат безпроблемно до крайната си точка, преминавайки през опасни терени в Афганистан.. Именно тези пари отиват директно в ръцете на талибаните, които поддържат връзки с въпросните организации.

Всяка област, през която преминават камионите с пратки, има различна цена за поддържане на сигурност. Ако шофьорите откажат да платят или се забавят с даването на парите, те биват заплашвани или директно атакувани, се посочва още в документа.

Само за ежеседмичното транспортиране на храна, вода, гориво и амуниции за американските военни, се плащат суми от порядъка на 4 милиона долара.

На практика подкупите се разпределят между отделните талибански лидери в различните провинции, полицейски шефове и дори военни от афганистанската армия.

Според експертния доклад към момента за подобни корупционни практики се разследва фирма, собственост на двама братовчеди на президента Хамид Карзай.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама