НОВИНИ


Кукушева: Цената на хляба е намалена с 20%

0 3084 10.07.2022
Кукушева: Цената на хляба е намалена с 20%
Мариана Кукушева

При хляба във всички търговски вериги - и български, и чужди - цените са намалени с 20%. Отделни са промоциите. Това обяви в ефира на Нова телевизия Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.


"Това е трайно, поне за една календарна година“, посочи Кукушева. Според нея премахването на ДДС е абсолютно социална мярка, станала възможна благодарение на всички полотически сили. „Случи се за първи път приемане на социална мярка. И ако някой колега си представя, че може да прибере тези 20% или част от тях, това е типичен пример на сива икономика и спекула“.


На въпрос как може да се различи сивия от белия сектор, тя бе категорична: „Там, където са намалени с 20% всички видове хляб – това е белият сектор. За всички останали има съмнения“.

 

По думите ѝ дефиницията за хляб включва всички типове хлябове. Закуските и сладкарските изделия са останали извън обсега на тази мярка. „Очаквам при влизане в сила на 0% на брашното, и там да има намаление“. Поне един месец ни трябва, за да усетим и липсата на ДДС при него, добави Кукушева. 

 

Зърнената реколта в света е добра и цените ще са достъпни. „Официално знам, ако е вярна моята информация, че няма официален внос от Украйна“, категорична бе тя за пшеницата. "Нямаме притеснения, че българският хляб ще се произвежда от украинска пшеница".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама