НОВИНИ


Поглед към бъдещето: Риби-роботи чистят световните океани от пластмаса

0 2891 12.07.2022
Поглед към бъдещето: Риби-роботи чистят световните океани от пластмаса

Рибите-роботи, които „ядат“ микропластмаса, един ден може да помогнат за почистването на замърсените световни океани, твърди екип от китайски учени от университета Съчуан в югозападен Китай.


Меки на допир и с размер само 1,3 сантиметра (0,5 инча), тези роботи вече изсмукват микропластмаса в плитки води.

 

Екипът има за цел да им позволи да събират микропластмаси в по-дълбоки води и да предоставят информация за анализиране на морското замърсяване в реално време, каза Уанг Юян – един от изследователите, разработили робота.

 

„Разработихме лек миниатюризиран робот. Той може да се използва по много начини, например в биомедицински или опасни операции. Подобен малък робот също така може да бъде локализиран в част от тялото ви, за да ви помогне да елиминирате някакво заболяване“, обясни той.

 

Черната риба робот е облъчена от светлина, която й помага да пляска с перки и да мърда тялото си. Учените могат да контролират рибата с помощта на светлината, за да избегнат блъскането й в други риби или кораби.

 

„Ако случайно бъде изядено от друга риба, роботът може да бъде усвоен без вреда, тъй като е направен от полиуретан, който също е биосъвместим“, поясни Уанг, цитиран от Ройтерс.

 

Рибата е в състояние да абсорбира замърсители и да се възстановява, дори когато е повредена. Може да плува до 2,76 дължини на тялото в секунда, по-бързо от повечето изкуствени меки роботи.

 

„Работим най-вече върху събирането на микропластмаси. Това е като робот за вземане на проби и може да се използва многократно“, казаха още научните работници.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама