НОВИНИ


Цветанов минава през "САПАРД" за "Дондуков" 2, кабинетът съди М. Николов

10 6323 23.06.2010
Цветанов минава през "САПАРД" за "Дондуков" 2, кабинетът съди М. Николов

"Ще стане президент благодарение на делото "САПАРД" срещу мен", каза в последната си дума Марио Николов пред Темида по адрес на вътрешния министър Цветан Цветанов. Обвиняемият бил убеден, че ГЕРБ е предизвестила решението на СГС.



На 30 юни Софийски градски съд ще прочете присъдата срещу Марио Николов за източване на средства по програма САПАРД. Frognews.bg припомня, в най-големия до този момент и най-шумния процес за пране на близо 7,5 млн. лева, източени от програма САПАРД, Марио Николов е обвинен, че е закупил стари машини, декларирайки ги като нови.

Изключителни стегнати, но емоционални бяха в последната си дума пред Темида подсъдимите по делото. В продължение на 3 години и половина по този съдебен казус се изказваха знайни и незнайни хора, изтъкна Николов. По думите му премиери, министри, политици, политолози, журналисти са коментирали неговото дело и то без да познават в дълбочина детайлите по него.
„Единственото, което ги интересуваше беше кога и на колко години ще бъде осъден Марио Николов”, посочи още подсъдимият. Помолен за коментар за партията, която днес е управляващата, Николов, заяви:" Още от първия ден на създаване на тази партия коментарът е ясен, че трябва да бъда осъден". Той каза още, че разни политици са се издигали на база това дело и прогнозира, че Цветан Цветанов ще стане президент, като делото "САПАРД" е само едно камъче, по което той да се изкачи до президентския пост.
„Не допускайте друг да пише присъдата” с тези думи Николов се обърна към председателя на състава съдия Георги Колев. Моля да не допускате друг да взема решението, призова още той и поиска да бъде оправдан по всички обвинения. На днешното заседание и Марио Николов, и неговият защитник - адвокат Менко Менков, изразиха надежда, че съдът ще издаде оправдателна присъда. И двамата бяха на мнение, че съдът е подложен на силен натиск заради обществения интерес върху делото САПАРД. Николов обвини и медиите, че не са проявили по-голям интерес към делото.
Според Менков не е редно обществото да е толкова добре запознато с делото и да се "произнася" със своите очаквания. Съдебните заседатели в много европейски страни, също така остават изолирани от това какво се пише по медии, как се отразява даден съдебен процес. Подсъдимите пък се обявяват само с инициали, докато съдът не се произнесе.Марио Николов е убеден обаче, че все пак съдът ще издаде осъдителна присъда.Съпругата му Мариана също настоя да бъде оправдана и не се призна за виновна.

Подсъдимият Петър Петров също не се призна за виновен. Друга подсъдима - Петя Хаджииванова посочи: „Все още търся причината за това защо съм обвинена". Тя акцентира върху това колко зле се е отразил процесът на семейството и колко е стресирал подрастващата й дъщеря, която вече е на 16 г.Когато кварталният полицай ходел в дома й да й носи призовка за делото е заплашвал дъщеря й, че ще отиде в детска педагогическа стая.Нека заедно да убедим 16-годишната ми дъщеря да остане в България, защото за нея в момента България не е правова държава, изтъкна Хаджииванова.

Не съм участник в никаква международна или българска организирана престъпна група, заяви и подсъдимата Ана Шаркова. Лазарина Георгиева, друга подсъдима, също настоя за оправдателна присъда.От няколко години насам вече се чувствам осъден от няколко кръга в България, заяви Валентин Ангелов. Моля за вашата обективност настоя той, обръщайки се към съдебния състав.Имам малка надежда да бъда оправдан и тя се дължи на вас. С тези думи той Ангелов се обърна към съдия Колев. Григор Главеев посочи, че изживял силен стрес заради процеса, който силно повлиял на здравословното му състояние. Той посочи, че е с 53% загуба на работоспособност и е с първа степен на инвалидност.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама