НОВИНИ


“Газпром” закъса за резервни части и обяви форсмажор

0 4848 18.07.2022
“Газпром” закъса за резервни части и обяви форсмажор

Руският газов гигант ”Газпром” е обявил форсмажорни обстоятелства при доставките на газ за Европа за поне един голям клиент, според писмо от Газпром от 14 юли и видяно от агенция ”Ройтерс”.


В него се казва, че газовата компания, която има монопол върху износа на руско синьо гориво по тръбопроводи, не може да изпълни задълженията си за доставка поради "извънредни" обстоятелства извън неговия контрол. Всъщност "Тазпром" се нуждае от резервни части, които не може да внесе, нито Русия да произведе.


Търговски източник каза, че писмото се отнася до доставки през газопровода "Северен поток 1", основен маршрут за доставки до Германия и извън нея.


От "Газпром" все още не са направили коментар. 


Мярката вероятно ще ескалира напрежението между Русия и Запада заради руската инвазия в Украйна, действие, което Москва нарича "специална военна операция".


Европейският съюз, който наложи санкции на Москва, има за цел да спре използването на руски изкопаеми горива до 2027 г., но иска доставките да продължат засега.


Доставките на руски газ са намалели по основните маршрути, включително през Украйна и Беларус и през "Северен поток 1" под Балтийско море. Този газопровод в момента е в процес на ремонт. Ощетените страни ще могат да заведат деля срещу "Газпром" за неизпълнение на договорите, а исковете ще бъдат за милиарди, коментират експерти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама