НОВИНИ


Великобритания затваря училищата. Температурите скачат с рекордна скорост

0 3515 18.07.2022
Великобритания затваря училищата. Температурите скачат с рекордна скорост

Обединеното кралство може да има най-горещия си ден в историята тази седмица, с прогнозирани температури до 41 по Целзий. Кад "червено" обяви метеорологичната служба с предупреждения за екстремни горещини в понеделник и вторник в голяма част от Англия, от Лондон и югоизточната част до Йорк и Манчестър.


Това е първият път, в който Met Office предупреждава за код "червено" за опасни жеги. Системата бе въведена миналата година. Това означава, че се очакват "широко разпространени въздействия върху хората и инфраструктурата“, като са необходими "съществени промени в работните практики и ежедневието“.


Температурите през нощта може да са около 20 градуса преди охлаждане в сряда. 


Някои училища затвориха по-рано - или избраха да не отварят изобщо - въпреки че правителството издаде насоки, предназначени да ги запазят отворени. Един учителски синдикат каза, че повечето са избрали да останат отворени.


Network Rail каза, че хората трябва да пътуват само "ако е абсолютно необходимо" в понеделник и вторник като вече са отменени някои пътувания и са въведени ограничения на скоростта в цялата мрежа. Това е и причината да се очакват закъснения. LNER няма да изпълнява услуги между Лондон и Лийдс и Йорк през по-голямата част от вторник.


Задръстванията по пътищата са намалели с до 10% в Лондон, Бирмингам, Бристол и Глазгоу в понеделник сутринта в сравнение със същото време миналата седмица, показват данни от фирмата за сателитна навигация Tom Tom.


Министерството на отбраната съобщи, че самолетите са използвали алтернативни летища след съобщения за топене на асфалта на пистата на RAF Brize Norton в Оксфордшир.


Текущата най-висока температура в Обединеното кралство е 38,7C, отчетена в Кеймбридж през 2019 г. Най-горещият ден в историята вече е достигнат в Уелс - с Хауърдън във Флинтшир, достигнал 37,1C, според временните данни на Met Office. Шотландия и Северна Ирландия също преживяват най-топлите си дни от годината досега


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама