НОВИНИ


Експертът Владимир Иванов: Интересувайте се за цените преди да пазарувате

0 3212 19.07.2022
Експертът Владимир Иванов: Интересувайте се за цените преди да пазарувате
Владимир Иванов

Вече два месеца имаме бавно падане на цените както у нас, така и по света. Т.е. у нас не се случва нищо по-различно отколкото по света. Така че пазара сработи. Това коментира Владимир Иванов, председател на държавната комисия по стоковите борси и тържища.


Искам да посъветвам потребителите на първо място да пазарят информирано. Там, където видят некоректни практики, да не извършват покупки, тъй като потребителя е контрола. Нека лишат търговците, които са некоректни от покупки. И не на последно място - най-лесния начин да подпомогнеш родната икономика е като купуваш българското. Така ще се подпомогнат пряко българските производители, посочи той пред bTV.


Друга причина за плавното спадане на цените е добрата реколта, която има, свръхреколтата от зърно и добрата слънчогледова реколта, които се очакват. При захарта вече четири поредни седмици имаме задържане на цената, след като дойде новината за реколтата в Индия и индекса спада, макар и бавно, посочи той.


Сега цената на олиото ще се задържи, но добрата реколта, която трябва да влезе на есен, ще доведе до спад в цената. Падането няма да е бързо, защото има напрежение, нагнетяване на световната обстановка, доста търговци се презастраховат, но цените въпреки това ще паднат, посочи той.


При хляба поевтиняването с 20 процента вече е налице в големите вериги и хлебопроизводители. Падането на ДДС ще подкрепи производителите и ще задържи цената на хляба. Няма обаче това да се почувства от клиентите като някакъв вид съществено намаление. Още повече че потреблението на хляб е доста консервативно, посочи той.


При плодовете и зеленчуците имаме добра реколта, затова и е налице намаление на цените. Да, по-високи са цените с прямо миналата година, но това е на фона на всичко, което ни се случи - цената на енергията, на торовете. Така че имаме стабилизация заради добрата реколта и това ще продължи до късна есен, посочи той.

Искам да посъветвам потребителите на първо място да пазарят информирано. Там, където видят некоректни практики, да не извършват покупки, тъй като потребителя е контрола. Нека лишат търговците, които са некоректни от покупки. И не на последно място - най-лесния начин да подпомогнеш родната икономика е като купуваш българското. Така ще се подпомогнат пряко българските производители, посочи той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама