НОВИНИ


Марио Драги с ултиматум: Остава премиер, ако получи подкрепа за реформи

0 2730 20.07.2022
Марио Драги с ултиматум: Остава премиер, ако получи подкрепа за реформи

Марио Драги е готов да остане на поста министър-председател на Италия, но постави условие - за да оттегли оставката си (и да предотврати изпадането на страната в криза и предсрочни избори) е неговите капризни коалиционни партньори да подкрепят реформаторската му програма.


В обръщение към парламента Драги обвини членовете на неговата управляваща коалиция, че се опитват да подкопаят политиките, докато привидно декларират лоялност. Потенциалната му готовност да остане на поста даде комфорт на пазарите преди решаващото заседание на Европейската централна банка в четвъртък, което се очаква да повиши лихвените проценти за първи път от 2011 г.


Но анализаторите предупредиха, че далеч не е сигурно, че известните борбени политически партии в Италия ще подкрепят Драги при вота на доверие, който трябва да се проведе по-късно в сряда и в четвъртък, пишат от "Financial Times". 


Суровото послание на Драги изглеждаше трудно за смилане от ключови членове на предишното правителство на единството - дясната "Лига" на Матео Салвини и популисткото "Движение Пет звезди", оглавявана от бившия премиер Джузепе Конте.


Съдбата на правителството на Драги се следи отблизо от европейските съюзници на Рим и определящите лихвите в ЕЦБ, които се опасяват, че Италия може да потопи блока в период на продължителна политическа нестабилност във време, когато еврозоната рискува да изпадне в рецесия заради недостига на руски газ. 


Предложението за оставка на Драги беше кулминацията на нарастващото разочарование от поведението на политическите партии, които привидно бяха част от неговото правителство.


Драги, бивш президент на ЕЦБ, предложи да подаде оставка миналата седмица, след като "Пет звезди" отказа да го подкрепи в решаващо парламентарно гласуване, поради недоволството си от планираното изгаряне на отпадъци в Рим. Президентът Серджо Матарела отхвърли оставката му и вместо това го поиска да се върне в парламента.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама