ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

0 3477 18.10.2007
Петъчната преса

Вестниците пишат за синдикалния съд, грозящ Янка Такева; за късната поява на Бойко Борисов в изборната нощ; за мераците да надуят такса топломер; за това къде обикаля из София Антонио Бандерас.


Синдикален съд за Янка, оповестява Стандарт.

Учители изправиха на другарски съд Янка Такева. Побеснели даскали се нахвърлиха срещу дамата надвечер вчера. "Синдикатите ни предадоха!", викаха възмутени учители пред сградата на КТ "Подкрепа" на столичния площад "Гарибалди". Там в 16,30 ч трябваше да се съберат представители на 28-те стачни комитета, синдикалистите и представители на правителството. "Сигурни сме, че има нещо гнило в случката от сряда, когато ту приемаха предложението на правителството, ту го отказваха", роптаеше гневен учителят от Ловеч Пламен Христов. Мъжът продължаваше да нарежда: "Само ни разтакават и мотаят, изчакват до изборите." В същото време се заформи див скандал между членовете на КТ "Подкрепа" на влизане в сградата на профсъюза. Хората се сбиха за столове. Причината бе, че предвидената за срещата на синдикалистите зала нямаше места за всички желаещи да влязат. Стигна се дотам, че се наложи мъже да подпират вратата отвътре, за да не нахлуят гневните стачници. Колеги, моля ви, успокойте се, извисяваше глас към напиращите да влязат във фоайето учители синдикалната лидерка Янка Такева. Нищо да не сте посмели да подписвате, преди ние да сме го одобрили, крещеше й недоволна учителка. Лидерите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" Желязко Христов и д-р Константин Тренчев не се появиха на преговорите със синдикатите вчера. Оказа се, първият е в Израел, а вторият - в Лисабон. "Страхливци", коментира ядосаната учителка Евдокия Младенова от Пловдив." По-рано през деня стана ясно, че учителите не знаят колко пари искат.  

Родители срещу учителите, констатира Дневен Труд.

Родители буквално въстанаха вчера срещу учителите, след като разбраха, че преговорите с правителството са зациклили. “Излизаме на протест в понеделник, ако учителите не са в класните стаи”, заявиха вчера от Асоциация “Родители”. Телефоните им прегрели от гневни обаждания. Имаме опит във висенето по опашки пред детски градини и училища, ще се справим и с един митинг, заяви Ева Борисова, шеф на асоциацията. Според родителите педагозите са минали всякакви граници на обществено търпение. Разбираме, че учителите са много важни, но не повече от децата ни. Стачниците вече не знаели какво искат. Управителният съвет на асоциацията вчера обсъди дали да поиска от Столична община разрешение за протест от понеделник. Решение ще вземат, след като видят как ще протекат преговорите между синдикатите и кабинета. Правителството обаче оттегли от вчерашните преговори министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски.

Правителството спира да трупа излишък, почват да харчат, разкрива 24 часа. 

Правителството почва да харчи нашироко, след като вчера бе взето решение да не се заделят 10% от държавните пари в т. нар. излишък. Министерства, ведомства и общини ще получат пълния размер на бюджетните си субсидии до края на годината. Досега се отпускаха 90% от предвидените пари, а остатъкът се пазеше като резерв, който не може да е по-малък от 2% от брутния вътрешен продукт. Средствата могат да се използват и за допълнителни заплати, ако не се надхвърлят лимитите за средна заплата.

Станишев отне микрофона на Бойко, информира Стандарт.

Премиерът Станишев взе микрофона на Бойко Борисов. Правителството прати ГЕРБ в "девета глуха" за пресконференцията в изборната нощ. Министрите решиха вчера, че ще дават думата на партиите в НДК без значение на резултатите от местния вот. Редът е според вкараните депутати в парламента, което е прецедент. Това означава, че първи ще са БСП, след тях ще говорят царят и Доган. Борисов ще вземе думата едва след Мозер и Каракачанов - в малките часове на 29 октомври. Причината е, че ГЕРБ не е парламентарно представена у нас. Решението на кабинета шокира Борисов. "Не мога да повярвам. Това е толкова нелогично, че съм склонен да мисля, че ме лъжете", изумен бе столичният кмет.

Министър ще бъде глобен за предизборна агитация, съобщава Новинар.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще бъде санкциониран с глоба между 500 и 5000 лв. за участие в предизборния клип на кандидата на БСП за кмет на Плевен Васил Антонов. Това е решила общинската избирателна комисия в Плевен с 8 гласа "за" и само един "против". Клипът, който агитира за червения кандидат, трябва да бъде спрян от излъчване в местните радиостанции, реши още комисията. Преди седмица СДС-Плевен внесе жалба срещу енергийния министър. Петър Димитров лично с гласа си и със своята визия агитира в радио- и видеоклипове в Плевен, както и в печатни издания, за кандидата на БСП, което е забранено от избирателния закон, изтъкнаха тогава сините в Плевен.

Избирателите в Кърджали станаха повече от жителите, преброи Труд.

Избирателите в предварителните списъци в община Кърджали се оказаха с около 20 хиляди души повече от целокупното население, в което влизат не само хората с право на глас, но и децата и дори бебетата, показа проверка на "Труд”. 89 936 души са избирателите по списък от 6 септември, а в общината живеят близо 70 хиляди души.Според преброяването от 2001 г. техният брой е 69 830 души и колебанията в броя оттогава са незначителни. Само в града през 2001 г. са преброени 45 732 души, а през 2005 г. кърджалийци са 45 504. Избирателите са повече, защото списъците са съставяни по постоянен адрес, коментираха наблюдатели. Голяма част от кърджалийци имат постоянен адрес в общината, а живеят по настоящ адрес в южната ни съседка Турция или в други градове у нас

Софийският боклук - първо в Суходол, после в други градове, научаваме от Дневник.

Вариантите за избягване на нова криза със софийския боклук са: отваряне на депото в кв. "Суходол", увеличаване на квотата за извозване на бали в Карлово и Пловдив и строящият се завод в Шишманци, Пловдивско. Това обяви в четвъртък зам.-кметът Мария Бояджийска. На 10 ноември се изчерпва договорената вече квота с двете депа. Новите общински съвети няма да са сформирани в началото на ноември, за да разрешат извозването на сметта до други градове, а заводът за боклук в Шишманци още се строи. При това положение вероятно сметта ще се депонира в Суходол, каза Бояджийска. Най-лошият вариант е извозване на балите на площадката в с. Горни Богров, но той противоречи на директивите, заради което Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, коментира зам.-кметът. Причината е, че временните площадки не отговарят на изискването отпадъкът да е оползотворен или депониран.

Магистрати не разбирали какво е ДС в архива на МВР, съобщава Дневник.

Комисията по досиетата ще обжалва решението на Софийския административен съд, с което беше отменен актът, обявяващ бившия член на Висшия съдебен съвет Павел Димитров и областен лидер на ГЕРБ във Варна за щатен сътрудник на бившата Държавна сигурност. Председателят на комисията Евтим Костадинов видя в съдебното решение опит да се дискредитира законът за досиетата и работата на комисията. "Това може би е първият ход, с които се цели да се дискредитира законът, работата на комисията и да се направи така, че тя да не може в пълен обем да разкрива служителите на Държавна сигурност", заяви той пред "Дневник". Според Евтим Костадинов отпорът срещу осветяването на хора на високи постове, които в миналото са били свързани с тоталитарните тайни служби, идва от президентската администрация, Висшия съдебен съвет, Конституционния съд, Народното събрание и кандидатите за евродепутати, които вече бяха проверени от комисията. По негово мнение върху съдията по делото е оказан натиск, за да се създаде прецедент за още дела.

Мaкeдoнски сърбомани пак искaт смърт нa бългaритe, пише Монитор.

“Умрeтe бугaри” нaписaхa двa пъти сръбoмaкeдoнистки нaцисти нa стeнaтa срeщу Бългaрския културно-информационeн цeнтър в Скoпиe. За първи път шoвинисткия грaфит бeшe нaписaн през нoщтa на 16 срещу 17 сeптeмври. А слeд замaзвaнeтo му същият тeкст бeшe oтнoвo нaписaн нa същoтo мястo през нoщтa на 23 срещу 24 сeптeмври. Първият път дo нaцисткия грaфит стoeшe и oтпeчaтанo “слънцeто” oт Кутлeш/Вeргинa, кoeтo дo 1995 гoдинa сe нaмирaшe нa oфициaлнoтo знaмe нa Рeпубликa Мaкeдoния. А бeшe и всe още е прeдмeт нa спoр между нoвaтa фoрмaлнo сaмoстoятeлнa държaвa и Рeпубликa Гърция. Втoрият път дo ръчнo нaписaния грaфит сърбoмaкeдoнисткитe нaцисти с мaлки букви сa oтпeчaтали oщe eдин грaфит - “Мaкeдoния нa мaкeдoнцитe”. Бeз дa знaят съшнoсттa нa тeзи думи, казани преди повече от един век, от винаги високо уважавания в България американец Уилям Гладстоун. Но нe в мaкeдoнисткo знaчeниe, а в смисъл - Македония на всички македонски жители и народности Втoрaтa вeрсия нa грaфита всe oщe стoи нaписaна нa стeнaтa срeщу Бългaрския културно-информационен цeнтър в Скoпиe. Мaкeдoнскoтo министeрствo нa вътрeшнитe рaбoти e инфoрмирaнo зa смъртнaтa зaплaхa и oт тaм зaявихa, чe райoннoтo пoлицeйскo упрaвлeниe в скoпскaтa oбщинa “Цeнтър” дири винoвницитe. Мнoгo фaкти обаче гoвoрят, чe грaфита e инспирирaн oт oфициaлнaтa пoлитикa нa Рeпубликa Мaкeдoния към бългaрскaтa нaция. Тeзи, кoитo сa нaписaли пaрoлaтa сa инструмeнт на aнтибългaрскaтa пoлитикa нa мaкeдoнския министър-прeдсeдaтeл Никoлa Груeвски и на прeзидeнтa нa Рeпубликa Мaкeдoния, Брaнкo Цървeнкoвски. Тe и тeхнитe пaртии, ВМРO-ДПМНE и СДСМ (бившитe кoмунисти) внушaвaт oмрaзa срeщу бългaрскaтa държaвa и бългaрския нaрoд. А дoкaзaтeлствa зa тoвa имa всeкиднeвнo в мaкeдoнскитe мeдии.

"Тракийският въпрос" да е евротест за Турция, научаваме от Дума.

Българската евродепутатка Маруся Любчева настоя въпросът за имотите на тракийските бежанци да бъде поставен на масата за преговори на ЕС с Турция. Преди пленарното заседание в Европейския парламент в Страсбург, на което ще се обсъжда междинен мониторингов доклад за готовността на Турция за присъединяване към ЕС, по време на дискусия в групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) тя настоя "тракийският проблем" да бъде част от оценката за готовността на Анкара за еврочленство. В изказването си Любчева заяви: "Проблемът с имотите на тракийските бежанци, насилствено прогонени от родните си места в резултат на войни и етнически конфликти през периода 1903-1913 г., стои нерешен дълги години. Той трябва да бъде поставен на масата и да се търси решение, за което Турция трябва да прояви готовност." Евродепутатката ни подчерта, че една от силните политики на ЕС е политиката на добросъседство и именно тя изисква да се търси решение на този проблем, който всъщност остава един от общите нерешени проблеми на Балканския регион. Съгласни сме, че мониторинговият доклад трябва да отчита обективно и точно постигнатото от Турция, промените и реформите, с които се изпълняват политическите, икономическите и др. изисквания, но настояваме "тракийският въпрос" да бъде част от този процес", заяви Любчева.

Лекарите - „крепостни” на Гайдарски?, пита Дума.

Министърът ще преценява кой да работи в чужбина Министърът на здравеопазването ще удостоверява квалификацията на придобилите медицинско образование в България, които желаят да работят по професията си в рамките на ЕС. Това предвиждат приетите от правителството промени в нормативните документи, свързани с признаването на професионалната квалификация и специализацията в областта на здравеопазването. Измененията регламентират правомощията на министъра от датата на присъединяването на България към ЕС да удостоверява обстоятелства, свързани с професионалната квалификация по регулирани медицински професии, придобита специалност в областта на здравеопазването и съответствието с директивите на ЕС. В текстовете се посочва още, че министърът на здравеопазването може да удостовери, при поискване от медицински специалист, упражнявал професията в чужбина, въз основа на данните от списък, уреден в Закона за здравето, и представени документи за професионален стаж, че той не е загубил правото си да упражнява медицинска професия. Предвиждат се и изменения и допълнения в Устройствения правилник на МЗ, в който са регламентирани правомощията на министъра на здравеопазването.

Надуват такса топломер, алармира Стандарт.

Топлинни счетоводители се опитват да надуят такса топломер преди зимата, научи "Стандарт". Повечето фирми за дялово разпределение оказват силен натиск върху "Топлофикация София" да надуе цената, която прибират за обслужване на клиентите. Както "Стандарт" първи писа, в разчетите на фирмите е заложен скок с поне 10-15%. В момента повечето счетоводители събират по 4,20-4,50 лв. за отчет на радиатор до 4 броя, и по 1 лв. за всеки следващ. Ако се приеме искането на фирмите, сметките на хората ще скочат с 50-70 ст. на радиатор. Допълнително се плаща и годишна такса. Парите се събират за отчета на уредите, както и за изготвяне на прогнозното потребление и обследване на сградите за отопляем обем. Фирмите за дялово разпределение искат да се вдигнат таксите, защото още не са подписани новите договори с парното. А според новия закон за енергетика топлинните счетоводители стават подизпълнители на топлофикационните дружества. Така всички пари на абонатите ще минават през парното, а то ще се разплаща с фирмите за дялово разпределение. Новите договори ще бъдат парафирани най-късно през следващата седмица, съобщиха за "Стандарт" от "Топлофикация София". След това ще се проведе среща с фирмите за дялово разпределение, за да се разгледат исканията им за по-висока такса топломер. Фирмите предлагат различни промени на цените, но всичките са нагоре. Въпреки мераците на топлинните счетоводители от парното са категорични, че до повишение няма да се стигне.

30 000 в София без изравнителни сметки за парно, оповестява 24 часа.

Над 30 хиляди домакинства в София не са получили изравнителните си сметки за миналия отоплителен сезон, а "Топлофикация" от четвъртък започна да пуска парното, съобщиха от фирмите за дялово разпределение. Проблемът е, че в тези блокове имало по няколко апартамента, в които не са допуснати топлинни счетоводители да отчетат уредите. До края на октомври фирмите ще се опитват да правят индивидуални отчети, за да не трябва след това наново да преизчисляват. Хората са притеснени, че скоро ще започнат да текат лихви, а те не знаят какво действително.

Брюксел проверява сделката за “Тракия”, съобщава Труд.

Европейската комисия е изискала и е получила на 8 октомври договора и анексите към него за концесията на магистрала “Тракия”. “Комисията ще започне детайлна оценка на споразумението от 2007 г. (б.р. анексите), за да установи има ли нови елементи на държавна помощ”, каза пред “Труд” еврокомисарят по транспорта Жак Баро. “Не мога да кажа нужно ли е било да питаме ЕК, но за мен меродавни са решенията на българския съд и становището на Евростат, че договорът отговаря на нормите на ЕС”, коментира строителният министър Асен Гагаузов.

Максим Ставийски: Изпаднах до дъното!, цитира Новинар.

Досега мълчах заради следствената тайна, разбирам, че извърших престъпление срещу невинни хора - пострадалите, жертвите и техните близки, изпаднах до дъното. Това каза вчера двукратният световен шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски, който заедно с партньорката си Албена Денкова реши да се изповяда пред журналистите два месеца след тежката катастрофа край р. Ропотамо, при която уби Петър Петров и рани тежко Мануела Горсова. 18-годишното момиче все още е в кома. "За нас няма бъдеще, живеем само в настоящето. Както се видя, плановете са едно, а действителността съвсем друго", добави Албена. Заслужих си отрицателното отношение на хората, защото станах лош пример за цяла България, срам ме е да погледна хората в очите, каза още Ставийски. Той бил притеснен и от това, че някои хора се опитвали да вадят политически дивиденти от трагедията, и помоли това да спре. Не търся оправдание, ще понеса и най-суровото наказание, но кой ще ми гарантира, че ужасите по пътищата ще спрат, попита Максим.

Бандерас на обиколка в НИМ, проследява Монитор.

Антонио Бандерас и Морган Фрийман вчера прекараха цял ден в снимки на филма "Кодът". Преди обяд двете холивудски знаменитости се разходиха из Националния исторически музей. Те разгледаха експонатите, но не от любопитство към културното наследство, а за да направят план на грандиозен обир. Естествено, това е част от сценария на лентата. Следобед звездите продължиха снимките в "Ню Бояна". Декорът представляваше малка стая, в която двамата обмислят кражбата на бижута. Според хора от екипа на продукцията, и Бандерас, и Фрийман били в много добро настроение, спокойни и доволни както от снимките, така и от престоя им в България. Половинката на Мелани Грифит още не бил напълно оздравял, но вече се чувствал значително по-добре. По план в следващите дни снимките на филма ще продължат на няколко различни локации в София. Предвижда се екипът да заснеме сцени в УНСС и на летището.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама