НОВИНИ


Брюксел с по-меко предложение за газовия режим

0 2807 25.07.2022
Брюксел с по-меко предложение за газовия режим

Смекчаване на грандиозните планове на Европейския съюз да задължи държавите-членки на блока да ограничат използването на газ подготвят от ЕС. Европейската комисия предложи миналата седмица 27-те държави-членки на ЕС да намалят потреблението на газ с 15% от август до март. Целта ще бъде доброволна, но Комисията може да я направи обвързваща при спешни доставки на газ.


Брюксел призова страните да ограничат използването на газ сега, за да помогнат за запълването на хранилищата преди зимата, и предупреди, че е вероятно пълно спиране на руския газ. Но планът на ЕС се сблъска със съпротива от редица правителства, като някои категорично са против задължителните съкращения, а други не желаят да позволят на Брюксел да контролира тяхното потребление на енергия.

 

Дипломати от страните от ЕС ще обсъдят преработено предложение в понеделник. Министрите на енергетиката ще се опитат да го одобрят във вторник. 


Целта му е да запази доброволната цел на всички страни да ограничат използването на газ, но ще постави различни задължителни цели.


Последното предложение, изготвено от Чешката република, която в момента председателства срещите на страните от ЕС, предлага набор от изключения от обвързващата цел за използване на по-малко газ.


Държавите без връзки към газовите мрежи на ЕС ще бъдат освободени - което може да обхване островни държави като Ирландия и Малта - а тези с големи обеми складиран газ могат да се сблъскат с по-ниски цели за ограничаване на търсенето.


Държавите, които изнасят газ за други страни, също могат да бъдат изправени пред по-ниски цели, вероятно включително Испания, която не разчита на Русия за газ и е сред най-твърдите противници на предложението на ЕС. Критични сектори като химикали и стомана също могат да бъдат освободени, предават от агенция “Ройтерс”.


Новото предложение поставя националните правителства, а не Комисията, да отговарят за процеса, за да направят целта обвързваща, което може да бъде направено само с подкрепата на мнозинството от държавите.


Предложението се нуждае от одобрение от засилено мнозинство от поне 15 държави от ЕС, за да стане закон.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама