НОВИНИ


Огнеборците в Калифорния все още се борят с огромния горски пожар

0 2794 26.07.2022
Огнеборците в Калифорния все още се борят с огромния горски пожар
БГНЕС

Огнеборците в американския щат Калифорния продължават да се борят с огромния горски пожар в близост до националния парк „Йосемити“. Хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си заради опасността на фона на горещото време в региона.


Пламъците са обхванали близо 7 хектара според пожарната служба на Калифорния (Cal Fire). От там също посочват, че това е най-унищожителният пожар този сезон. Джон Хеги от службата добави, че случващото е индикация за огромните опасности, с които обикновените хора и огнеборците се сблъскват от две години насам вследствие на климатичните промени.

 

От няколко години насам западната част на Съединените щати е изправена пред големи и бързо придвижващи се пожари, които Хеги нарече „мегапожари“.

 

„Не може да имаме суша в продължение на 10 години в Калифорния и да очакваме нещата да са същите. Сега плащаме цената за тази 10-годишна суша“, каза Хеги за Си Ен Ен.

 

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в областта Марипоса, където времето се очаква да остане горещо през следващите няколко дни.  

 

Пожарът, избухнал в петък, се разрасна през уикенда, като в понеделник сутрин едва 10 процента от него бяха овладени. Според официални лица, цитирани от местни медии, над шест хиляди души са били евакуирани.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама