НОВИНИ


ИТН на нож! Обърна с главата надолу промените за КПКОНПИ, разделянето на Комисията било ”нескопосано”

0 9387 26.07.2022
ИТН на нож! Обърна с главата надолу промените за КПКОНПИ, разделянето на Комисията било ”нескопосано”
Ива Митева

На проведеното днес обсъждане в парламента Ива Митева обърна с главата надолу подкрепените промени на първо четене за Комисия за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобито имуществол Юристката от ИТН и бивш председател на НС заяви пред журналисти, че разделянето на антикорупционната комисия е ”неспокопосано.


Припомняме, че този законопроект  мина на първо четене в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси и предвижда разделянето на сега действащата Комисия за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) на два отделни органа.

 

Освен разделянето на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество и Комисия за противодействие на корупцията, новият закон разписва и създаването на разследващи инспектори, които да имат правомощия по извършването на проверки и разследвания по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, както и право на служебно оръжие.


„Цялата комисия, с всички текстове, по-скоро е направена като щит за депутатите и министрите и бухалка за всички останали. Моят прочит е такъв“, посочи Ива Митева пред експерти и депутати, които участваха в обсъждането.

 

Още при подкрепата на законопроекта от ИТН на първо четене, анализатори и политолози коментираха, че тази подкрепа на няма да продължи в пленарна зала.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама