СВЯТ


Бившият австрийски вицеканцлер беше оправдан за корупция

0 3319 29.07.2022
Бившият австрийски вицеканцлер беше оправдан за корупция
Хайнц-Кристиян Щрахе БГНЕС

Бившият австрийски вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе беше оправдан днес по обвинение в корупция, свързано с дарения за организация, близка до крайнодясната Австрийска партия на свободата, на която той беше лидер, предаде ДПА.


Съд във Виена постанови, че прокуратурата не е могла да докаже по безспорен начин своята теза. Щрахе беше обвинен, че е помогнал на бизнес сътрудник да си осигури пост в корпоративен надзорен съвет.

 

Съдията определи действията на бизнесмена като „неуместни“, но каза, че не е могло да бъде доказано, че Щрахе е знаел за дарението. Бизнесменът, срещу когото също бяха повдигнати обвинения, беше оправдан.

 

Миналата година Щрахе получи 15-месечна задочна присъда за това, че е предложил да промени законодателството, за да помогне на собственика на частна болница да си осигури обществено финансиране.

 

Той обжалва и все още се очаква решение по случая. Щрахе беше вицеканцлер в коалиционното правителство на тогавашния канцлер Себастиан Курц между 2017 и 2019 г. Правителството падна от власт заради видеозапис, който изглежда показваше как Щрахе предлага услуги на руснаци във вила на испанския остров Ибиса.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама