НОВИНИ


“Газпром” врътна кранчето на Латвия

0 3252 31.07.2022
“Газпром” врътна кранчето на Латвия

”Газпром” спира доставките на Латвия заради предполагаемо нарушение на договорните условия. Това съобщи руския доставчик на синьоа гориво вчера. От компанията обаче не дадоха подробности.


Латвийската енергийна компания Latvijas Gaze обяви в петък, че внася газ от Русия от алтернативен доставчик, различен от Газпром, и плаща за него в евро, вместо в рубли, както се изисква от Москва. 

 

В Латвия газът формира само 27% от потреблението на енергия. Според високопоставен служител на латвийското министерство на икономиката не се очаква този ход на "Газпром" да има голямо въздействие.

 

НАТО подсили силите си в Латвия и нейните балтийски съседи Естония и Литва, тъй като регионът отдавна се смяташе за потенциална възпламенителна точка с Русия.

 

Етническите руснаци образуват големи малцинства в балтийските държави. Тези държави - бивши част от Съветския съюз - планират да спрат вноса на руски газ през следващата година.


"Газпром" вече спря или намали доставките за 12 страни от ЕС в отговор на западните санкции срещу Москва заради нахлуването й в Украйна. Руският газов гигант спря всички доставки за Полша, България, Холандия, Финландия и Дания, след като енергийните компании в тези страни отказаха да се подчинят на исканията на Кремъл да плащат за доставките на синьо гориво в рубли, припомнят международните агенции. 


На този фон в Европа растат страховете, че руският президент Владимир Путин ще спре напълно доставките на газ и старият континент очаква тежка зима. Министрите на енергетиката на ЕС тази седмица постигнаха споразумение за задължителни ограничения на потреблението на газ в целия блок в случай на недостиг на доставки през зимата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама