НОВИНИ


МФ: Няма забавяне по Плана за възстановяване

0 2950 01.08.2022
МФ: Няма забавяне по Плана за възстановяване

Няма забавяне в изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. В следващите дни предстои изпращането на първото искане за получаване на средства по механизма, които, след двумесечна оценка от страна на ЕК и процедура в Съвета, се очаква да пристигнат през есента.


Това се посочва в позиция на Министерството на финансите. 

 

Днес страната ни е подписала споразумение за Оперативни договорености с Европейската комисия - последното нужно споразумение, свързано с плана, преди страната ни официално да поиска първите средства по механизма. 

 

Според МФ България най-бързо е договорила и подписала Оперативните договорености в целия ЕС. Въпреки че българският план е бил 24-тия приет, страната ни е 15-тата с Оперативни договорености с ЕК. 

 

Оперативното споразумение уточнява допълнително отговорните институции, начина на проверяване за постигането на договорените цели и практически въпроси около начина на сътрудничество при наблюдението на изпълнението на Плана. То ще бъде публикувано на уебсайта на Европейската комисия след приключването на техните вътрешни процедури.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама