НОВИНИ


Историк: Напрежение между сърби и косовски албанци може да стабилизира Вучич

0 2852 03.08.2022
Историк: Напрежение между сърби и косовски албанци може да стабилизира Вучич

От обявяването на косовската независимост този процес върви - игра на нерви между Прищина и Белград. Затова не е изненада последното напрежение между Косово и Сърбия.


Това каза пред БНР историкът Войн Божинов. И прогнозира, че напрежението се поддържа на различни по интензивност вълни.

 

"Не е малка вероятността от въоръжен сблъсък. Управлението в Прищина не прави нищо, без да се консултира със САЩ... След влизането на Китай в Сърбия вече и Москва, и Пекин имат изключителни интереси в Сърбия. Нито Пекин, нито Москва ще позволят американците да бъдат доминант в нашия регион".

 

Той посочи, че президентът Александър Вучич е в деликатна ситуация в Сърбия и едно напрежение между сърби и косовски албанци може да стабилизира позициите му в страната.

 

"Не мисля, че той ще се откаже лесно от сериозен геополитически коз, каквито са сръбските анклави в Северно Косово. По някакъв начин те може да бъдат изтъргувани за промяна на границите по отношение на Босна и Херцеговина, за присъединяване на Република Сръбска към Република Сърбия".

 

Според него САЩ са тръгнали по път, който може да доведе до сериозни глобални сътресения, визирайки напрежението около Тайван.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама