НОВИНИ


Швеция и Финландия се приближават още към членство в НАТО

0 2861 04.08.2022
Швеция и Финландия се приближават още към членство в НАТО

С още крачки към НАТО се приближават Швеция и Финландия, след като военният алианс даде зелена светлина за членството им на фона на руската инвазия в Украйна. Това е най-значимото разширяване на НАТО от десетилетия.


Сенатът на САЩ и италианският парламент одобриха в сряда присъединяването на Финландия и Швеция към 30-членната Организация на Северноатлантическия пакт.


Членството трябва да бъде ратифицирано от всички 30 държави и според философията на алианса атаката срещу един означава атака срещу всички. 


"Това историческо гласуване изпраща важен сигнал за устойчивия, двупартиен ангажимент на САЩ към НАТО и за гарантиране, че нашият Алианс е готов да посрещне предизвикателствата на днешния и утрешния ден“, каза президентът на САЩ Джо Байдън в изявление.


Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, многократно е предупреждавала Финландия и Швеция да не се присъединяват към НАТО.


30-те съюзници на НАТО подписаха протокола за присъединяване миналия месец. Това позволи на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към към водения от САЩ ядрено въоръжен алианс, след като неговите членове ратифицират решението. Това може да отнеме до една година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама