На 29 юни, в дните на горещото лятно слънце, се празнува Петровден.
Православният календар отбелязва на тази дата деня на св. апостол Петър, наречен Върховен апостол, както и на св. апостол Павел. Църковният канон определя деня като край на двуседмичния пост, наричан "петровски". От Петровден, след комкане, се отговява с тазгодишно петровско пиле. На този ден след прекадяване в църква се раздават и могат да се ядат от първите ябълки петровки.
В много селища се правят сборове.
Българската традиция и българската национална кухня за Петровден включва:
Прясна пита, Баница с масло и сирене и Петровско пиле
Петровско пиле
1 бр. пиле
125 гр масло
1 ч.л. червен пипер
чубрица и черен пипер на вкус
Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре.Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода или бира.