НОВИНИ


До края на седмицата става ясно кои предприятия у нас ползват газ и колко

0 2740 09.08.2022
До края на седмицата става ясно кои предприятия у нас ползват газ и колко

До края на седмицата става ясно колко предприятия у нас ползват газ и какво количество. В момента тече анкета, чиято цел е да се разбере колко от тях могат да преминат на алтернативно гориво, ако газ няма.


Това заяви пред Българската национална телевизия служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

 

Не стана ясно обаче защо досега не е имало регулярни данни за газа и българските предприятия, които да бъдат подавани към държавата.

 

Стоянов отказа да каже каква е позицията му по въпроса с връщането към “Газпром” като доставчик. 

 

“Ще се направи оценка и ще се прецени”, посочи Стоянов като допълни, че един от факторите е цената на синьото гориво и сигурността на доставките, но има и много други - икономическото министерство ще каже пред правителството исканията на бизнеса.

 

Стоянов бе категоричен - заради действията на предшественичката му в икономическото министерство Корнелия Нинова загубите във ВМЗ - Сопот са над 100 милиона лева. 

 

"През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности пред ВМЗ-Сопот, те не се използват, особено държавните предприятия са поставени на колене в момента. Вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за инвестиции, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии - той беше изпуснат. Последните два месеца, само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв покрай действията на бившия министър", каза Стоянов.

 

По думите му загубите са предимно от влошени показатели на производството, но и заради неработещата междуведомствена комисия и съвет, които не са издавани лицензи и инвеститори обмислят оттегляне.

 

Той заяви, че в максимално кратки срокове ще свика заседание на междуведомствената комисия.

 

Стоянов беше категоричен, че България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен получател Украйна. Спазено е решението на парламента. Според него е възможно през посредници оръжие да е минало към Украйна, но подчерта, че не знае такова нещо и не може да коментира.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама