БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


5 съвета за избор на хидравличен крик тип „крокодил”

0 4171 10.08.2022
5 съвета за избор на хидравличен крик тип „крокодил”

Сред очевидните причини да се използва крик е смяната на гуми. В същото време, докато го използвате, ще имате достъп до долната част на шасито, за да забележите лесно проблем като теч, надраскване и др.


Типовете крикове основно се делят на механични и хидравлични. Когато се налага вдигането и задържането на товари на определена височина, най-полезни са хидравличните крикове.

 

Как действа хидравличният крик?


Като вид товароподемно устройство, хидравличният крик има опростена конструкция. Най-общо тя включва два пълни с хидравлична течност цилиндъра, тръба за свързване, подемни лостове и помпа.

 

Подобни устройства работят, създавайки налягане, като преместват хидравличната течност през цилиндрите чрез буталото на помпата. Изтегленото назад бутало отваря всмукателния клапан, издърпвайки маслото в камерата на помпата. При натискане напред става транспортиране на маслото през изпускателния клапан в камерата на цилиндъра. След неговото затваряне се натрупва налягане в камерата и то задейства буталото да повдигне товара или автомобила на съответната височина.

 

Съществуват хидравлични крикове от различен вид не само като дизайн, но и според типа на задвижване и товароносимостта си. В зависимост от условията и интензивността на употреба, може да изберете тип „бутилка”, подови крикове, за изравняване и стабилизиране, ножичен подемник и др.

 

С помощта на хидравличен крик можете с малко сила да повдигнете тежки предмети, включително и автомобили. Капацитетът им е по-голям от този на механичните и това е причина да се използват много в индустриални условия. Понеже са лесни за употреба, намират приложение в работилниците за ремонт на автомобили.

 

Идеално решение за лесното и бързо повдигане на кола е хидравличен крик „крокодил”. Подходящ е и за обикновени автомобили, и за коли спортен тип с ниско окачване. Затова ако ви трябва крик с компактни размери, с който да си служите лесно и да бъде на изгодна цена, спрете се на тип „крокодил”.

 

5 съвета, които да улеснят избора ви


Устройство като хидравличен крик тип „крокодил” е много добър избор за първоначално оборудване заради компактния си дизайн и лесното боравене дори от хора, които за пръв път си служат с повдигаща техника.

 

Като основно негово предимство се счита малката му височина, което го прави широко приложим за всички леки автомобили с тегло до 1,5 т.

 

Когато избирате крик „крокодил”, отчетете това, че предназначението му е не да поддържа тежестта, а да я вдига. Ето защо към всеки модел са включени и подпорни стойки, за да ги поставите при достигане на товара на необходимата височина.

 

При избора вземете под внимание характеристиките, защото има разлика в минимална и максимална височина, теглото и др.

 

За да сте убедени, че сте избрали добър хидравличен крик тип „крокодил”, следете за характеристики като:

 

Добър капацитет


Запознавайки се със спецификациите на продуктите, спрете се на инструмент, който да бъде с капацитет поне 2 т и височина на повдигане 125-390 мм. Подобен модел ще може да устои на много приложения без изтърване и губене на позиция, така че ще бъдете спокойни под колата. Добре е да има въртящи се колела под лоста за повдигане, за да бъде надстройването по-лесно.

 

Изберете крик, който да отговаря поне на 3/4 от теглото на автомобила ви, за да ви бъде осигурена адекватна предпазна мярка. Ако автомобилът е с тегло 2400 кг, крикът ви трябва да бъде поне 1800 кг. Сигурно ще може да издържи и превозно средство от 2400 кг, но не и 3-тонен камион.

 

Преди избор на конкретен крик се запознайте с теглото на автомобила си, а ако не сте сигурни в преценката си, потърсете помощ от специалист. Винаги е добре обаче да вземете по-устойчиво устройство.

 

Здравина


Насочете избора си към крик с конструкция, изработена от здрава стомана. Обикновено повечето крикове са стоманени, тъй като от здравината зависи и цялостното им представяне.

 

Ако крикът е предвиден от производителя да се използва за повдигане на тежки автомобили, може да бъде изработен и от чугун. За превозните средства с по-леко тегло се влага лека стомана или алуминий.

 

Принципно може да се доверите на описанието на продукта, като вземете под внимание  и теглото, на което крикът да издържи. Трябва да сте по-мнителни, в случай че продуктът е предвиден за тежък автомобил, а в изработката му са вложени по-леки материали.

 

Минимална височина


Преди да изберете какъвто и да било крик, добре е да знаете необходимата ви минимална височина, съобразно особеностите на автомобила. Затова трябва да измерите разстоянието от земята до опорната точка за крика под автомобила.

 

За да бъде извлечен максимумът от конструкцията и да имате по-широки възможности, началната височина трябва да бъде максимално близо до опорната точка. Ще можете да повдигнете автомобила с по-малко движения, а ако имате известен аванс, височината ще бъде по-голяма.

 

Криковете „крокодил” имат различни стойности на минимална височина: 90 мм, 138 мм, 140 мм, 145 мм и др.

 

Максимална височина


Избирайки крик, сигурно ще се информирате и за параметър като максимална височина на повдигане. При по-високо повдигане вашата работа под автомобила ще бъде по-лесна.

 

Максималната височина при криковете „крокодил”, също като минималната, може да е различна: 125 мм, 300 мм, 330 мм, 420 мм и др., има и 510 мм, но средната е от порядъка на 300-400 мм.

 

Качество и функционалност


Компромис относно качеството на крика не трябва да правите в никакъв случай, за да не бъде изпусната колата върху вас и да пострадате.

 

Не трябва да се задоволявате с продукт от не много здрави материали, особено ако ще бъде обслужван по-масивен автомобил.

 

Дори ниската цена не трябва да ви изкушава, защото по-голямата инвестиция обикновено значи по-високо качество.

 

Погрижете се също крикът, към който сте се насочили, да бъде удобен за употреба. Всички модели се предлагат с колела, подпомагащи лесното транспортиране, а дългото рамо дава удобство и стабилност.

 

Гумената ергономична дръжка предпазва автомобила от драскотини и улеснява пренасянето.

 

Някои модели притежават допълнителна функция, позволяваща да се нагнети педала за бързо натоварване на седлото, механизъм за освобождаване на ръкохватките за контролирано спускане, клапан срещу претоварване и др.

 

За хидравличните крикове „крокодил” е характерна дълготрайната употреба за широко приложение с професионални и любителски цели.

 

Със стабилен и лесен за употреба подов крик „крокодил” ще можете да обслужвате спокойно автомобила си, независимо дали става въпрос за смяна на масло, или гуми, поддръжка на спирачки или ремонт.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама