БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


6 съвета как да поддържаме чист матрака у дома

0 5046 10.08.2022
6 съвета как да поддържаме чист матрака у дома

Е, може да е клише, но е истина – прекарваме около 1/3 от живота си в леглото, така че закупуването на висококачествен матрак е задължително. Поддържането на вашия матрак в добро състояние е от решаващо значение за подобряване на качеството на съня и цялостното Ви здраве. Когато обаче става въпрос за информация по въпроса, интернет е пълен с подвеждащи съвети - някои от тях са просто забавни, докато други могат да бъдат опасни.


Защо матракът изглежда мръсен и зацапан дори, когато няма видими петна?


Косми, миниатюрни парченца мъртва кожа, прах, пот и себум са най-честите виновници матракът да изглежда мръсен. Телесната мазнина и потта проникват през спалното бельо и попадат в матрака.

 

Какво да направя ако матракът е зацапан?


В интернет има много статии по темата, но повечето от тях съветват използването на парочистачка. Домашните парочистачки обаче само ще запечатат петната и няма да решат проблема. Най-доброто, което можете да направите, за да премахнете петна от пот и себум, е да наемете професионална почистваща фирма за пране на матраци. Те използват специална техника и препарати, които се справят със замърсяването. Професионалният метод осигурява дълбоко почистване и дезинфекция на матрака.

 

Как мога да предотвратя замърсяването на матрака?


Първият съвет, който имаме за вас, не е свързан с почистването, а с температурата в помещението. Поддържайте температурата в спалнята си относително ниска през нощта. Това ще ви помогне да спите по-добре и да се потите по-малко, като по този начин леглото ви ще бъде по-чисто. Второ, сменяйте спалното бельо редовно – веднъж седмично. Количеството пот и телесна мазнина, прехвърлящи се върху вашия матрак, ще бъде значително по-малко. Не на последно място, старателно почиствайте матрака с прахосмукачка поне веднъж месечно. Най-добре да използвате приставка за тапицерия.

 

Колко често да чистя матрака и кои са най-добрите начини за това?


Както споменахме преди, почистването Вашия матрак с прахосмукачка веднъж месечно е задължително. Друго, което можете да направите, за да поддържате матрака в добро състояние, е да го обръщате веднъж месечно, ако е двулицев, разбира се. Инвестирането в топ матрак също е отличен начин да предотвратите попадането на косми, прах и мръсотия върху матрака. Изберете топ матрак, който не е твърде дебел и може да се пусне в пералнята, когато има нужда от почистване. Това ще намали необходимостта от наемане на професионалисти за пране на матрака и ще ви спести пари.

 

Кои са петната, които изискват професионално почистване на матрака?


Специалисти споделят, че най-често ги викат да се справят с петна от урина, кръв, кафе, чай и червено вино. Нито едно от тях не може да бъде премахнато от неопитен човек с домашни методи за отстраняване на петна. Всъщност петната, които хората са се опитали да почистят, преди да се обадят на професионалист, са почти невъзможни за премахване. В тези случаи първоначалната мръсотия е била третирана най-малко с един почистващ препарат. Химичните реакции на множеството продукти водят до създаване на комплексно вещество, запечатано във влакната на матрака.

 

Какъв матрак да избера за лесно почистване и поддръжка?


Дамаската на много матраци в днешно време е направена от вискоза, но ние изобщо не препоръчваме този плат! Това изкуствено влакно идва от пулпата на евкалиптовото дърво. Прилича на сатен, но е почти невъзможно да се почисти напълно, след като се зацапа. Бихме препоръчали да вземете матрак, покрит с памучна материя – петната се премахват по-лесно от памука, а това естествено влакно е по-дишащо и Ви осигурява по-добър сън.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама