Разбираме, че лятото е в разгара си, когато от съседната тераса се носи аромат на печени чушки и детство, а хлапетата пред блока ближат сладолед на клечка.
Кой ли няма спомен от страхотния аромат на печени чушки, който се разстила във въздуха цяло лято, та чак до септември. Това определено е ароматът, с който много от нас свързват безгрижните си детски дни, когато това беше най-хубавият парфюм. А освен ароматни, чушките са и много вкусни, полезни и лесни за приготвяне.
Точно затова те са и един от най-предпочитаните зеленчуци от малки и големи през лятото. Истинска класика са чушките с доматен сос или лютиката в бабиния клъчник. За да ги приготвите са ви необходими само чушкопек, чушки, доматки, сиренце и щипка любов.
Нека не забравяме и пухкавите чушки, пълнени с яйце и сирене. А ако сме нетърпеливи, освен печени, чушките са ни най-любими и току що откъснати от градината, напълнени със сирене. Бързо, лесно, вкусно и здравословно!
Няма нужда да ходим до соленото Черно море, за да се разхладим в горещите летни дни. Достатъчно ни е да си приготвим незаменимия таратор. Изглежда той винаги е бил и ще остане онази освежаваща студена супа от кисело мляко със свежи краставици на кубчета, счукан чесън, орехи, копър и лъжица олио. Може би затова го наричаме „класика“.
Той е едно от най-консумираните и обичани български ястия в горещите дни. Ако се чудите откъде е дошъл, ето отговора: наименованието „таратор“ идва от Близкия Изток, където е подправен с чесън, киселина и тахан. В турския вариант на този сос таханът е заменен с орехи и изглежда в този вид тараторът се разпространява на Балканите. Постепенно тараторът се е превърнал в характерно българско ястие и освен че е вкусен и освежаващ в летните жеги, той е изключително полезен.
Сладка и голяма, сочна и вкусна. Познахте ли я? Динята – тя няма равна, особено в горещите дни на лятото, когато е време за наслада! Неслучайно я наричат „питието на пустинята“, „царицата на лятото“.
По-горе споменахме, че модерните деца се разхождат пред блока със сладолед в уста. Ако обаче предпочитате малчуганът ви да се храни една идея по-здравословно, ето ви една хрумка: вземете пръчица от сладолед и на нея набучете палченце от любимата на всички сладка диня. Бонус хрумка е да набучите парченце пъпеш, който да полеете с медена глазура. Ммм… гарантирано детето ви ще си оближе пръстите. Пробвайте и вие!
Ако пък сте от традиционните българи и обичате да си похапвате динята с различни добавки, то направете си динен шиш, който „накичвате“ с малки парчета диня, сирене и хляб. За някои комбинацията е странна и непоносима, но повечето припадат по нея. Сладоледи и торти не ни трябват!
Ето ви една тайна – не давайте „мечката“ на динята на никого, тя е най-вкусна!
„Топла царррревичка, моля!!“ Уви, не сме на някой плаж на морето, но защо път да не пренесем усещането за плажа вкъщи. Става с варена царевица. Именно тя е едно от най-любимите летни лакомства за малки и големи. А освен вкусна, царевицата е и изключително полезна!
Ето няколко факта за „златното чудо“:
· Редовното ядене на царевица набавя на човешкия организъм всички необходими витамини. Кукурузът защитава сърцето от различни болести, включително диабет.
· Хората, които ядат царевица всеки ден си набавят с 22% повече от полезните за организма влакна, които са задължителни при правилна и здравословна диета.
Разбира се, нека не забравяме и традиционната шопска салата, която пие много ракия, особено в горещи дни и с приятна компания.
Феерия от цветове и аромати, галещи небцето – това е лятото. Ха, сега, ако ви попитам какъв е вкусът му, какво бихте ми отговорили?
Фрог нюз