СВЯТ


Кандидатът на Меркел с провал на президентските избори

1 6011 30.06.2010
Кандидатът на Меркел с провал на президентските избори
Хорст Кьолер

Германският канцлер Ангела Меркел претърпя унизителен удар, след като нейният кандидат за президент на Германия не успя да получи абсолютно мнозинство във втория тур на гласуването в парламента на страната, предаде АФП.



На Кристиян Улф не достигнаха осем гласа, за да бъде одобрен на президентския пост, въпреки че Меркел разчита на мнозинството на управляващата коалиция. В първия тур на Волф не достигнаха 23 гласа.

Федералният президент не беше избиран и днес в Берлин.
Изборът прави Федералното събрание, което е конституционен орган, свикващ се специално за тази цел. В състава му влизат депутати от Бундестага и делегати, избрани от парламентите на германските провинции.

Президентът на Германия има преди всичко представителни функции, освен това той внася кандидатурата на канцлера за разглеждане в парламента, назначаването и освобождаването му от длъжност.

За поста спориха Йоахим Гаук, кандидат на опозиционните социалдемократи и "зелени", и кандидатът на управляващата партия, премиер-министърът на провинция Долна Саксония Кристиян Улф.
Човекът на канцлера Меркел Улф не успя да постигне и днес победа, след което ще последва трети пореден вот.

Досегашният германският президент Хорст Кьолер подаде оставка на 31 май тази година заради интервю, в което каза, че е позволил участието на немски войници в миротворчески мисии зад граница само заради икономическите интереси на Германия.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама