НОВИНИ


Вицепремиерът Пеканов: Морално ли е да пазаруваме газ от Русия? Не е!

0 6375 11.08.2022
Вицепремиерът Пеканов: Морално ли е да пазаруваме газ от Русия? Не е!
Атанас Пеканов

”Не виждам индикации служебното правителство да е завило към ”Газпром”. Има енергиен щаб, полагат се всички усилия да се завърши диверсификацията на България, това е приоритет пред нас. Да се осигурят достатъчно доставки на приемливи цени. Надеждата ни е, че това ще се случи чрез нови доставчици. Дали е морално да се търгува с руската федерация? По-скоро не. Виждаме, че други страни го правят”.


Така вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов коментира ситуацията с газовата криза и протестите пред президентството срещу купуването на синьо гориво от "Газпром".


"Страната ни трябва да продължи да се движи, за да влезе в "Клуба на богатите". Затова ще опитаме да се присъединим към ОИСР. Надяваме се да поканим генералния секретар на тази организация в България. Ще се правят реформи и промени, за да можем да влезем в ОИСР. Днес е доста турбулентна ситуацията по света, а ние не искаме да останем в периферията. При влизането в Еврозоната ще има шестмесечен период, в който цените ще бъдат изписвани в двете валути", каза още Пеканов пред bTV.

 

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов не е бил канен от представители на "Продължаваме промяната" за участие в евентуално управление на страната, разкри той. Той бе колега с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков едно от предходните служебни правителства.


"Аз винаги съм бил част от служебния кабинет като експерт. Радев ме е поканил в това качество, но не като политик, а като човек, който може да поеме тази отговорност в дадения ресор. Това е било винаги моят фокус. В същото време съм съсредоточен по-скоро в академичните среди и не съм имал политически идеи. Не сме водили разговори с ПП", призна той.


"Кабинетът "Петков" се случи в една среда на изключителна турбуленция по цял свят. Енергийната криза е в цяла Европа. Всички тези проблеми натежаха в кабинета "Петков". Не е лесно да се излезе от тази ситуация. Тези проблеми не са създадени от кабинета "Петков", трябва да се реагира на тях. В момента се опитваме да намерим бързо решения. Те бяха поставени в геополитически конфликт, енергийна криза, голяма несигурност в икономиката, така че не беше лесно да се управлява в последните шест месеца. За момента не съм идентифицирал политически проект, към който искам да се присъединя", обясни още Пеканов.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама