НОВИНИ


Гешев повишил без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата

0 3493 13.08.2022
Гешев повишил без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата
Валентина Маджарова, Иван Гешев БГНЕС

Бившите шефове на двете спецпрокуратури са повишени без конкурс, веднага след като бяха преназначени като редови обвинители заради закриването на спецструктурите. 15 бивши спецпрокурори и следователи са командировани скоро след преназначаването.


Това е установила проверка на правния портал „Лекс“ в регистъра на командированите на сайта на Висшия съдебен съвет.

 

В последния ден от съществуването на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура – 27 юли, Прокурорската колегия на ВСС премести всички магистрати в други органи на съдебната власт.

 

Така шефка на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова беше преназначена в Окръжна прокуратура-София. Два дни по-късно – на 29 юли, главният прокурор Иван Гешев със своя заповед я е командировал в Апелативната прокуратура в столицата, считано от 1 август.

 

В АП-София са командировани и Детелина Йотова (от ОП-София), и Ирена Арменова (от СГП).

 

Бившият ръководител на АСП Даниела Попова и колегата й Дочо Дочев бяха преместени в АП-София, но от 29 юли Попова е командирована във Върховната административна прокуратура, а Дочев – във Върховната касационна прокуратура.

 

Десетима бивши спецследователи пък са командировани в Националната следствена служба. Девет от тях са от следствения отдел на СГП – Нели Тодорова (бивш шеф на СО на СП), Виолета Вълчева-Николова, Иван Иванов, Миряна Иванова, Оля Антонова, Преслава Петкова, Ралица Дашева, Силвия Борисова и Славка Баханова. Десетият е Иван Делчев, който беше преместен в следствения отдел на ОП-София, но вече е в НСлС.

 

Тази практика не е от днес или от вчера. Командироването реално е повишение без конкурс в съдебната система, което открай време се критикува като начин магистратите да бъдат държани в зависимост от шефовете, които ги „качват“ така по инстанциите, припомня „Сега“. През годините многократно прокурори, които минават за „послушни“, останаха уж „завинаги“ командировани на по-високо място в кариерата, заобикаляйки закона. Други пък използваха схеми, за да се преместят от провинцията в столицата.

 

От своя страна обаче Висшият съдебен съвет хич не бърза с провеждането на конкурси, заради което на много места в системата свободните места стоят без титуляри с години.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама