НОВИНИ


Празнуват моряците от българските ВМС

0 3032 14.08.2022
Празнуват моряците от българските ВМС

Преди 143 години са създадени Военноморските сили на България. По традиция, обаче празникът се отбелязва официално през втория укенд на месец август.


На 12 август 1879 година е създадена Дунавската флотилия в град Русе. С това се дава началото на българските военноморски сили. Първообразът на българските военноморски сили се създава в град Русе на река Дунав от руски флотски офицери. За първи път българският военноморски флаг се развява над 4 парахода, 7 парни катера, една шхуна, една баржа и пет гребни лодки, подарени от Русия. Първият набор от 145 български военни моряци са обучавани от 9 руски офицери, 54 подофицери и матроси.

 

Днес варненци и гости на града могат безплатно да посетят Военноморския музей. Поводът е празника на Военноморските сили и отбелязването на 143-години от създаването на военния ни флот

 

Музеят работи до 18 часа, но е добре да влезете до 17:30 за да може да видите спокойно цялата външна и вътрешна експозиция.

 

Отворен за посещение е и кораб-музей "Дръзки".

 

В момент в музея може да бъде видяна и фотоизложбата „Науката отплава за Антарктида“ – моменти от българския принос в изучаването на Ледения континент.

В нея са бъдат представени фотографии и информация за развитието на Българската антарктическа експедиция през годините, натрупаният опит, изпитанията пред българските полярници и историята на изследователската база „Свети Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Акцент в изложбата е и сбъднатата мечта на българските учени – първият военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Плавателният съд ще осигурява националните антарктически експедиции на Ледения континент и ще извършва проучвания в Черно море и Световния океан.

 

Чрез изложбата посетителите имат възможността да открият един вълнуващ и впечатляващ разказ за българските постижения в отдалечения и суров полярен район.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама