СВЯТ


11 жертви след въздушен удар на Турция срещу сирийски граничен пост

0 2987 16.08.2022
11 жертви след въздушен удар на Турция срещу сирийски граничен пост
архив

При турски въздушен удар по сирийски граничен пост са загинали 11 души, съобщава Франс прес. Турция възобнови нападенията срещу кюрдските бойци, които контролират граничния район в Сирия и Анкара смята за терористи, съобщава БНР.


За нападението срещу граничния пункт в близост до град Кобани съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека, без да уточнява дали жертвите са от правителствените сили или кюрдски бойци.

 

Силите на сирийския режим са разположени в контролирани от кюрдите райони близо до границата с Турция като част от споразумения, предназначени да спрат офанзиви на Анкара, насочени към кюрдските сили.

Въздушният удар идва след сблъсъци през нощта между турската армия и водените от кюрдите Сирийски демократични сили. По-рано кюрдските сили нанесоха удари на територията на Турция.

 

Ако се потвърди, че при въздушното нападение са убити военни от правителствените сили на Дамаск, атаката ще отбележи една от най-големите ескалации от две години, когато сирийската армия уби 33 турски войници в северозападната провинция Идлиб.

 

Турция засили атаките си в контролираните от кюрдите райони на Сирия, след като срещата на върха с Иран и Русия на 19 юли не даде зелена светлина за нова офанзива.

Анкара се противопостави на сирийския президент Башар Асад и подкрепя бунтовниците. Но миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова за помирение между сирийското правителство и опозицията.

 

Коментарите на Чавушоглу бяха възприети като очевидно облекчаване на дългогодишната враждебност на Анкара към правителството на Асад и разгневиха сирийската опозиция и бунтовнически групи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама