Връщат българския бацил, изхвърлят консервантите. Затова трайността му ще бъде най-много десетина дни, после ще вкисва.
Киселото мляко ще се кваси по рецепта от Татово време, пише Стандарт днес. Истинският вкус на родната гордост се завръща след близо 20 години забвение. Рецептата е записана в Българския държавен стандарт, който беше приет преди ден. Кофичките, на които пише "българско кисело мляко", ще са по щандовете до месец. Продуктът ще се приготвя само от свежо сурово мляко и закваска с лактобацилус булгарикус.
Забранени са всякакви подобрители, сгъстители и консерванти. Затова трайността му ще бъде най-много десетина дни, после ще вкисва. Цената не би трябвало да е по-висока, обясниха производители. Стандартът не е задължителен и всяка фирма може да решава дали да кваси млякото по него или не. Но само продуктът, произведен по държавната рецепта, ще носи името "българско кисело мляко" и запазения знак БДС. (Стандарт)