НОВИНИ


Министър Меджидиев: Двете сръбски деца не са напълно оздравели, но не са в критично състояние

0 2628 18.08.2022
Министър Меджидиев: Двете сръбски деца не са напълно оздравели, но не са в критично състояние
д-р Асен Меджидиев БГНЕС

„Двете сръбски деца, които бяха на лечение в „Пирогов“ след катастрофата на „Тракия“, са в по-добро състояние. Не мога да кажа, че са напълно оздравели, но не са и в критично състояние“, обяви на брифинг на летище София здравният министър д-р Асен Меджидиев.


„Говорих с екипите на „Пирогов“, които се грижиха за тях и те ме убедиха, че децата могат да бъдат транспортирани към Белград“, поясни той.

 

Двете деца, пострадали най-тежко при катастрофата с автобус на магистрала „Тракия“ в неделя, днес ще бъдат транспортирани с хеликоптери към Сърбия, където ще продължи лечението им.

 

„Полетът е кратък – около час“, уточни здравният министър. Очаква се около 12:30 часа те да бъдат в Белград.

 

„В университетската болница в Стара Загора остават още три деца, които бяха по-леко пострадали. Евентуално в петък те също ще бъдат приведени на сръбска територия“, посочи д-р Меджидиев.

 

По думите му не е имало натиск от сръбска страна децата да бъдат приведени в Сърбия веднага след инцидента.

 

„Изключителна коректност и готовност от тяхна страна да окажат съдействие. Министърът на здравеопазването на Сърбия каза, че когато нашите екипи преценят, тогава децата ще бъдат изпратени на тяхна територия“, подчерта здравният ни министър.

 

Д-р Меджидиев обясни, че състоянието на пострадалите възрастни също е добро. Човекът с ампутирания крак може би ще го задържим малко повече, докато се извършват превръзките и следоперативната дейност.

 

Малко преди 11:00 часа на летището в София кацнаха двата сръбски хеликоптера, които трябва да транспортират две от пострадалите деца при катастрофата с автобус на автомагистрала „Тракия“ на 14 август. Децата, настанени в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, бяха транспортирани от болницата до летището с линейки, ескортирани от специализирани екипи на МВР.

 

При катастрофата пострадаха 12 деца на възраст от шест до 16 години и двама възрастни. Част от тях вече бяха транспортирани до Сърбия. За инцидента прокуратурата привлече като обвиняем шофьора на автобуса. Според разследващите основната версия за пътното произшествие е човешка грешка.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама