НОВИНИ


Пламен Димитров: Цената на газа ще е по-висока през септември

0 2638 18.08.2022
Пламен Димитров: Цената на газа ще е по-висока през септември

България може да разчита на дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан, който захранва около 30% от потреблението на страната. Останалите обеми трябва да се търсят на спот пазарите и да се договарят месец за месец. Страната ще бъде силно зависима от цените на еврейските газови хъбове.


Това поясни пред БНР д-р Пламен Димитров, експерт в Българското геополитическо дружество. И подчерта, че дори "Газпром" да е продължил да доставя газ на България, страната ни отново би била зависима от тези цени. "Цената по договора с "Газпром" е 70% обвързана с котировките на хъба TTF в Нидерландия. Илюзия е, че високите цени на хъбовете вредят на България само когато няма дългосрочен договор".

 

Димитров допълни, че ако от октомври започнем да плащаме 1/3 от необходимия ни газ по ниска цена - за азербайджанския, може да се очаква леко понижение на общата цена на газа за България. "Моята прогноза е, че през септември ще имаме най-висока цена".

Той подчерта, че през миналата година "Газпром" е доставял около 155 млрд. куб. метра газ, което е около 12-13% от международната търговия с природен газ в света.

 

"Тези обеми могат да бъдат заменени с доставка на втечнен газ. Пазарът на втечнен газ в световен мащаб е 516 млрд. куб. метра. В момента наблюдаваме преразпределение. Имаме недостиг в глобален мащаб и високи цени. Без втечнен газ ще останат по-бедните държави, а всички обеми, които не са блокирани с дългосрочен договор, ще се насочат към Европа и това става.

 

Проблемът е, че Европа няма достатъчно капацитет на терминалите да поеме този обем за внос. Това ще бъде коригирано за 1-2 години. Върви процес на глобално преразпределение на потоците втечнен газ. До няколко месеца Русия ще разбере, че тактиката ѝ не върши работа и може да възобнови доставките за европейските си клиенти". Експертът увери, че през тази зима ще има газ за Европа, но ще бъде скъп.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама