НОВИНИ


Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на АЕЦ Запорожие

0 2770 18.08.2022
Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на АЕЦ Запорожие
Антониу Гутериш, Володимир Зеленски БГНЕС

ООН трябва да гарантира сигурността на Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руските сили. Това написа в канала си в социалната мрежа Telegram украинският президент Володимир Зеленски след разговорите в Лвов с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш и турския президент Реджеп Ердоган.


Зеленски определи като "шантаж" действията на Русия в Запорожката АЕЦ и предупреди, че този умишлен терор може да има катастрофални последици за целия свят. Той отново настоя за демилитаризация на зоната около най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, както неотдавна предложи Гутериш. Но от Москва днес дойде категоричен отказ.

 

"Очакваме в най-скоро време да се състои съгласуваната още през юни инспекция на Международната агенция за атомна енергия. Експертите й трябва на място да се убедят в престъното поведение на киевския режим, който многократно е устройвал провокации", обясни заместник-говорителят на външното министерство Иван Нечаев.

 

Русия заплаши, че може да затвори ядрената централа заради обстрела на украинските сили. А украински официални лица обвиниха Москва, че планира да затвори централата, за да я откъсне от енергийната мрежа на Украйна и да я прехвърли към руската.

 

В Лвов, където се срещнаха Гутериш, Зеленски и Ердоган, вероятно са обсъдени и възможностите за постигане на примирие, но редица наблюдатели са скептични, че в обозримо бъдеще може да се стигне до среща между президентите на Украйна и Русия. За такава инициатива на Ердоган съобщават турски медии.

 

Генералният секретар на ООН планира утре да посети черноморското пристанище Одеса, където износът на зърно е възобновен съгласно споразумение с посредничеството на ООН. От Черноморск е отплавал още един кораб, превозващ украинско зърно. С него общият брой на корабите вече е 25.

 

Черноморският флот на Русия, базиран в анексирания Крим, е с нов командир, съобщи агенция РИА. Смяната идва след като през последните дни руски военни бази на полуострова бяха разтърсени от серия експлозии.

 

В хода на военните действия, украинските сили съобщиха, че са отбили руска атака в южния район Херсон, докато при руски обстрел в Харков, в северната част на страната, са били убити седем души, а 17 са били ранени.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама