НОВИНИ


Гутериш: Запорожката атомна електроцентрала не трябва да бъде изключвана

0 2867 19.08.2022
Гутериш: Запорожката атомна електроцентрала не трябва да бъде изключвана
Антонио Гутериш

Запорожката атомна електроцентрала не трябва да бъде изключвана от украинската електропреносна мрежа. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на визита в южния черноморски град Одеса.


Изявлението на Гутериш идва след предупреждение на украинската държавна ядрена компания "Енергоатом", че руските сили планират да спрат работещите енергийни блокове в ядрената централа и да лишат Украйна от произвежданото там електричество.


Според изявлението на Енергоатом Русия, която контролира електроцентралата в Южна Украйна, се готви да проведе там "мащабна провокация". Руските военни в момента търсят доставчици на гориво за дизеловите генератори на Запорожката АЕЦ, които трябва да бъдат включени, след изключването на на енергийните блокове и така да се охлаждат реакторите, посочва Енергоатом. В отговор на въпрос относно съобщението на украинската ядрена компания генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, цитиран от БНР:

 

“На първо място, проблемът ще бъде решен, ако демилитаризираме централата, както предлагаме. Очевидно токът от Запорожката АЕЦ е украински и е нужен, особено през зимата, на украинския народ. И този принцип трябва напълно да бъде спазван.”

Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на района около атомната централа с аргумента, че така тя ще бъде по-уязвима. Руският заместник външен министър Сергей Рябков увери, че руското военно присъствие в централата е гаранция, че няма да има още един Чернобилски сценарий. 


"Безразсъдството, с което нашите противници си играят с ядрената сигурност, създавайки заплахи за най-голямото ядрено съоръжение в Европа с потенциални рискове за огромна територия, не само в близост до тази централа, но и далеч отвъд украинските граници - тази лекота свидетелства, че хората напълно са загубили чувството си за реалност и в името на собствените си политически и геополитически цели са готови да причинят втори Чернобил".

 

Бившия и настоящи служители на Запорожката АЕЦ записаха видеобръщение към властите в Киев с призив да спре обстрела срещу централата. Записът беше разпространен чрез канала в Телеграм на назначената от Русия администрация на град Енергодар, в близост до който е ядреното съоръжение.


Руският президент Владимир Путин днес проведе телефонен разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон. И Путин, и Макрон са се обединили около становището, че в Запорожката АЕЦ трябва да бъде изпратен екип на Международната агенция за атомна енергия. Очаква се централата да бъде фокус и на предстоящ разговор между Владимир Путин и с турския президент. При завръщането си от Украйна, Ердоган заяви, че Анкара продължава да е готова да посредничи за среща лице в лице между Путин и Зеленски.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама