НОВИНИ


Военният министър: Към момента украинска техника не се ремонтира у нас

0 2924 20.08.2022
Военният министър: Към момента украинска техника не се ремонтира у нас
Димитър Стоянов БГНЕС

Към момента няма извършване на ремонт на украинска техника на територията на България. Има сключено рамково споразумение, има заявка. Това съобщи пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и припомни, че имаме рамково споразумение с Украйна, което на практика представлява споразумение за намерение за ремонт.


„Министерство на отбраната търси всякакви варианти за осигуряване на летателната способност на Военновъздушните сили на фона на забавената доставка на F16 и изтичащия летателен капацитет на наличните МиГ29“, заяви още той.

 

По думите му се обмислят варианти за удължаване на летателните способности на МиГ-овете, заради което предстои среща с министъра на отбраната на Полша. Водят се разговори и с израелски фирми и с други страни, които опит с МиГ29.

 

„Проучват се и варианти за използване на временна платформа, която да замести МиГ29. Платформата може да е на F16, Мираж 2000 или Грипен като се проучват абсолютно всички възможности, които съюзниците ни могат да осигурят“, допълни Стоянов.

 

„Винаги има нужда от повече и повече финанси. Моето настояване към служебното правителство е за отбрана да бъдат отделени 2%. Това е моята цел, надявам се да я постигна. Тази цел ще бъде в името на модернизацията на българската армия, така че нашите военнослужещи да не усеща огромната пропаст, която има между нас и нашите съюзници“, каза още той.

 

Служебният министър на отбраната коментира и издадената от него заповед, с която се забранява употребата на алкохол и наркотичи в Българската армия: „Българската армия не употребява алкохол и наркотици, но пороците на българското общество, Българската армия е част от българското общество, естествено, че те се транспонират и сред българските военнослужещи. Нямаме завишение на тези инциденти. Заповедта е с цел превенция, защото Българската е стожер на морала и трябва да остане такава“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама