ИНТЕРВЮ


Васил Начев: България ще загуби от “Газпром” при арбитраж, ако се върне на масата за преговори

0 9804 22.08.2022
Васил Начев: България ще загуби от “Газпром” при арбитраж, ако се върне на масата за преговори
Васил Начев

България ще загуби от “Газпром” при арбитраж, ако се върне на масата за преговори. Това заяви пред ФрогНюз енергийният експерт Васил Начев по повод новината отпреди минути, с която стана ясно, че служебното правителство възнамерява да преговаря с руската компания за подновяване на договора.


Ето и цялото интервю: 

 

Господин Начев, очакван ли беше този ход от страна на служебният енергиен министър Росен Христов и кабинетът на Гълъб Донев? 

 

Те са абсолютно непредвидими, точно както поведението на учителят им Владимир Путин. Нито един от тези хора не разбира грам от търговия с газ, не познава пазарите, не знае как работи една газопреносна система. Ние трябва да очакваме от тях адекватни действия? 

 

Единственото вярно в казаното от министър Христов е, че преговорите с “Газпром” ще бъдат трудни. Те ще са невъзможно трудни. Но от цялата история ще вкарат България в изключително неизгодна позиция при евентуален бъдещ арбитраж. 

 

Влизайки в каквито и да било разговори, извън договора, който имаме, попадаме в точно такава позиция. 

Тоест става невъзможно България да съди “Газпром” заради нарушение на договора? 

 

Абсолютно. Дори да ги съдим, ще загубим. Отсега го казвам. Ако се влезе в каквито и да е разговори извън договора, който имаме, и извън това, което прави в момента “Булгаргаз”. Всеки божи ден си пускаме заявките към “Газпром”. Нищо повече не можем да направим от това. Всякакви действия, различни от това, ни вкарват в руслото. Не само че няма да получим газ, но ще влезем и в тази неизгодна позиция. 


Каквито и да е действия от наша страна ни пращат в руслото за невъзможност и наливане на вода в мелницата на “Газпром”, които от своя страна да предявят иск за времето назад от април до момента, в който тръгнем за каквито и да е разговори. Всичко това ще е документирано и ще влезе като аргумент от едната или другата страна. 

 

Тоест не само ще спечелим дело, а ще го спечелят от “Газпром”. 

 

Разбира се. Това е целта на цялата история - да ни вкарат в кошарата.

 

интервю на Джесика Вълчева 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама