НОВИНИ


Социологът Добромир Живков: Нямам обяснение защо Радев не даде шанс на кабинета „Петков“

0 4334 23.08.2022
Социологът Добромир Живков: Нямам обяснение защо Радев не даде шанс на кабинета „Петков“
Добромир Живков, Слави Василев стопкадър, bTV

Още не мога да си отговоря защо президентът Румен Радев не даде шанс на последния кабинет да развива политики. Това заяви пред bTV социологът Добромир Живков. Според него патосът, с който държавният глава говореше против статуквото, е изчезнал.


„България не е толкова зависима от газ за разлика от други страни в Европа. Според мен тази тема е изкуствено създадена. Още преди да състави служебния кабинет, Румен Радев започна да подготвя българските граждани  за хаоса в енергетиката. Но тук искам да кажа, че не е прерогатив на служебното правителство да определя геополитическата орбита на България. Ние сме парламентарна република и трябва редовен кабинет и редовен парламент. Действията на служебната власт могат да навредят дългосрочно на страната. Не можем да правим такива генерални завои“, коментира Живков темата с руския газ Живков.

 

По думите му в случая не става въпрос толкова за газ, колкото за политика и геополитика от страна на Кремъл.

 

По темата с политическата конюнктура в страната, социологът изрази мнение, че противопоставянето между партиите на статуквото и антистатуквото ще продължи и след изборите на 2 октомври.

 

Събеседникът му – политологът Слави Василев, обаче не се съгласи. Той се разграничи от тезата, че Радев и ГЕРБ вече говорят в един глас. Според него президентът не говорел в един глас с бившите управляващи, а посочвал проблемите, за които и ГЕРБ алармират. Това Василев определи като обстоятелствено, а не тенденциозно.

 

„В момента всички партии тайно се надяват служебното правителство да върне „Газпром“ в България, за да може после да „стрелят“ по президента с мотива, че е променил геополитическата ни ориентация. Но нашата евроатлантическа ориентация никой не я поставя на картата. Искам да напомня, че правителството на Кирил Петков отказа да работи с „Газпром“, а не „Газпром“ отказа да работи с България, коментира още Слави Василев.

 

Той очаква именно казуса с „Газпром“ да бъде водещият лайтмотив на тези избори.

 

„Темата за енергетиката в момента е основна. Това е една от основните разделителни линии. Ще има партии, които скачат срещу решението на правителството за разговори с „Газпром“. Това ще бъде разделението“, убеден е политологът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама