НОВИНИ


Служебният министър на икономиката не вижда завой към „Газпром“

0 2930 23.08.2022
Служебният министър на икономиката не вижда завой към „Газпром“
Никола Стоянов БГНЕС

„В никакъв случай не бих нарекъл завой към „Газпром“ да държим всички опции отворени. Не е добре да затваряме някоя опция. Диверсификация не означава да затворим едни опции и да гоним други. Диверсификация за нас означава всички опции да са отворени, да преговаряме, да доставяме по всички възможни маршрути“, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов във връзка с намеренията за възобновяване на преговорите с „Газпром“.


„За нас не е окей да затваряме някоя опция. „Диверсификация“ не означава да затворим едни опции, за да гоним други. „Диверсификация“ за нас означава всички опции да са отворени, да преговаряме да доставяме по всички възможни маршрути. За това става дума. Кога ще започнат преговорите - към колегата ми от енергетиката, моля. Аз не съм там компетентен“, обясни той преди Годишната среща на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси.

 

Продължава анализът колко от предприятията работят с газ и има ли възможност да преминат на алтернативни източници.

 

Никола Стоянов коментира и позицията на правителството по въпроса за износ на оръжие за Украйна:

 

„Когато има ново Народно събрание, всичко е възможно. Каквото решат народните представители, които са избрани, с това ще се съобразяваме. Ние в момента имаме зададена рамка, движим се в нея, спазваме всички закони и правила, така, както те са приети“.

 

По повод думите на бившия икономически министър Корнелия Нинова, че Никола Стоянов е „кукла на конци“, той заяви, че няма да отвръща на този тон. Стоянов е категоричен, че липсата на доводи води до лични нападки. „Всеки има мнение, тя може да си го изразява. В момента аз съм министър и аз решавам какво да стане“, допълни той.


На журналистически въпрос, свързан с твърдението на бившия шеф на „Кинтекс“, че частни фирми изпреварват държавната компания със сделки за оръжие, служебният министър отговори, че ако това е вярно, това е огромен проблем. Той е категоричен, че винаги приоритет за ВМЗ е била работата с „Кинтекс“. Икономическият министър съобщи, че това ще бъде едно от нещата, които ще иска новото ръководство да провери, когато встъпи в длъжност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама