ИНТЕРВЮ


Шефът на „Топлофикация София“ пред Фрог: Софиянци няма да останат на студено. Готови сме за План Б - мазут

0 5110 24.08.2022
Шефът на „Топлофикация София“ пред Фрог: Софиянци няма да останат на студено. Готови сме за План Б - мазут
Инж. Александър Александров БГНЕС

Поне до края на годината софиянци няма да останат на студено. Това потвърди в интервю за Фрог нюз изпълнителният директор на „Топлофикация София“ ЕАД инж. Александър Александров.


По думите му към момента няма притеснителни сценарии за отоплението на София. По-скоро нещата изглеждали позитивно.

 

„Отражението е негативно от финансова гледна точка, но от гледна точка сигурност на топлоподаването – от Министерство на енергетиката и от колегите от „Булгаргаз“ получихме всички уверения, че газ ще има“, заяви Александров.

 

При тотална липса на газ „Топлофикация София“ има План Б – работа с мазут. „Това обаче ще има тежки екологични отражения върху столицата“, предипреди той.

 

Как дружеството ще плаща дълговете си на стойност стотици милиони левове и очаква ли държавна помощ, както и съществува ли възможността София да прехвърли „Топлофикация“ на държавата, четете в цялото интервю с инж. Александър Александров:

 

Вчера министърът на енергетиката Росен Христов обяви, че дългът на Топлофикация-София към „Булгаргаз“ възлиза на стотици милиони левове, а не очаква да расте. Как дружеството ще плаща задълженията си?

 

Дружеството има само един-единствен начин, по който може да плаща задълженията си. Това е от продажбите на топлинна и електроенергия, които реализира. Няма други приходи, с които да може да се разплаща. Двата вида приходи, които има дружеството са следните – едните са определени от КЕВР, те са регулаторно фиксирани, другите са от продажба на борсата, които извършваме всеки ден на всичкото произведено количество електроенергия.   

 

Това достатъчно ли е да покрие толкова голям дълг?

 

Не. Категорично не е достатъчно. Защото разликата в цената на газа, която КЕВР е определил с регулаторно решение е 114 лв. Вие сами знаете каква е цената в момента, тя е почти 300 лева. Така че тази огромна ножица в цените няма как да бъде покрита от тези приходи.

 

Каква помощ очаквате от държавата?

 

Още миналата година, когато започна енергийното цунами в световен мащаб, ние предложихме на правителството проста формула. Наясно сме и разбираме, че няма как цената на топлинната енергия за бъде по-висока, защото това би довело до рязък социален срив. Още тогава предложихме да има компенсации, които са за разликите между регулаторно определената цена на газа от КЕВР и цената, която Комисията определя за всеки един месец. Миналата година през зимния период имаше такава компенсация, която покриваше 50%. Нашето настояване винаги е било това да бъде 100%.  

 

Това ли очаквате?

 

Да, това очакваме и сега. Мисля, че това е разумното решение.

 

Циркулира възможността София да прехвърли „Топлофикация“ на държавата. Съществува ли тази възможност наистина?

 

Сформирана е работна група, която ще работи по възможните краткосрочни сценарии, по които може да бъде стабилизирана „Топлофикация“. Това е една от възможностите. Ще бъдат разгледани и всички останали възможности, които са компенсаторни механизми и т.н. Не мисля, че в момента това нещо е основополагащо.

 

При тотална липса на газ, имате ли План Б? Какъв е вариантът да работите на мазут?

 

Имаме План Б. Ние го анонсирахме още през май месец. Изпитали сме всички съоръжения, имаме възможност да работим на мазут. В миналото „Топлофикация“ е започнала работа на мазут, след това е преминала на по-екологичното гориво – природен газ. Разбира се, ние можем да се върнем назад, но това ще има тежки екологични отражения върху столицата. Не е търсен и желан ефект. Затова наистина се надявам, че няма да има проблем с доставките на газ, за да можем да продължим да работим с основното гориво.

 

Има ли притеснителни сценарии за отоплението на София? Ще останат ли софиянци на студено?

 

Според мен няма такъв сценарий към момента. По-скоро нещата изглеждат позитивно. Отражението е негативно от финансова гледна точка, но от гледна точка сигурност на топлоподаването – от Министерство на енергетиката и от колегите от „Булгаргаз“ получихме всички уверения, че газ ще има.

 

Поне до края на годината софиянци няма да са на студено?

 

Така разбирайте.

 

Интервю на Веселка Иванова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама