НОВИНИ


Киев за Лукашенко: Цинично ни пожелава „мирно небе“, докато позволява да ни поразяват смъртоносни ракети

0 3128 24.08.2022
Киев за Лукашенко: Цинично ни пожелава „мирно небе“, докато позволява да ни поразяват смъртоносни ракети
Александър Лукашенко

Украйна днес отхвърли като циничен поздрава на беларуския лидер Александър Лукашенко по случай нейния Ден на независимостта и отправи упреци срещу Минск, че е позволил на Русия да атакува Украйна от беларуска територия, предаде Ройтерс.


В неочаквано послание на своя сайт Лукашенко пожела на украинците „мирно небе, толерантност, мъжество, сила и успехи във възстановяването на достойния живот“.

 

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на Москва да използва нейната територия, за да изпрати хиляди военни в съседна Украйна, както и да изстреля ракети от нейното въздушно пространство.

 

„Убеден съм, че днешните противоречия не ще могат да разрушат вековните основи на искрените добросъседски отношения между народите на двете страни“, каза Лукашенко в своето изявление.

 

Старшият съветник на украинския президент Михайло Подоляк остро разкритикува в Twitter изявлението на държавния глава на Беларус. „Лукашенко наистина вярва, че светът не забелязва неговото участие в престъпленията срещу Украйна“, написа Подоляк. „Ето защо той цинично ни пожелава „мирно небе“, като в същото време позволява да ни поразяват смъртоносни ракети“, добави той, цитиран от БТА.

 

 

Изявлението на Лукашенко влезе в противоречие с някои от неговите неотдавнашни изказвания в подкрепа за руската инвазия в съседната и на Беларус страна, отбелязва Ройтерс. През юли той описа Беларус като „единствената страна в света, която подкрепя Русия в нейната битка срещу нацизма“ и повтори твърденията на Москва, че тя провежда „специална военна операция“ в Украйна, за да я прочисти от ултранационалисти.

 

Киев и неговите западни съюзници твърдят, че Русия води непровокирана агресивна война.

 

Лукашенко казва, че Беларус „е бил въвлечен“ във войната от действията на Киев и че беларуската ПВО е свалила украински ракети. Украйна отрича да е обстрелвала цели в Беларус.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама