БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


”Ройтерс”: Цените на петрола растат заради страх от съкращения на доставките от ОПЕК+. Затваря рафинерия в САЩ

1 3317 25.08.2022
”Ройтерс”: Цените на петрола растат заради страх от съкращения на доставките от ОПЕК+. Затваря рафинерия в САЩ

Цените на петрола се повишиха в четвъртък поради нарастващите опасения за недостиг на доставки на фона на прекъсвания на руския износ, потенциала големите производители да намалят производството и частичното затваряне на рафинерия в САЩ след пожар.


Суровият петрол Brent се повиши с 45 цента, или 0,4%, до 101,67 долара за барел, докато американският суров петрол West Texas Intermediate се повиши с 32 цента, или 0,3%, до 95,21 долара за барел, предават от агенция "Ройтерс". 


И двата референтни договора за суров петрол достигнаха триседмични върхове вчера, след като саудитският министър на енергетиката отбеляза възможността Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, да намалят производството, за да подкрепят цените.


Дискусиите за споразумение за ядрената програма на Иран остават в застой, което поставя под въпрос всяко възобновяване на износа. Преговорите между Европейския съюз, Съединените щати и Иран за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. продължават, като Иран заяви, че е получил отговор от Съединените щати на "окончателния“ текст на ЕС за възраждане на споразумението.


Анализаторите от ANZ Даниел Хайнс и Сони Кумари казаха, че ако се стигне до сделка, това вероятно ще натежи върху настроенията и ще понижи цените в краткосрочен план, тъй като сделката повишава перспективата за 1 милион барела на ден ирански петрол да се появи на пазара.


В Съединените щати, най-големият потребител на петрол в света, BP съобщи, че е затворила някои блокове в своята рафинерия Whiting в Индиана след електрически пожар в сряда. Заводът с 430 000 барела на ден е ключов доставчик на горива за централните Съединени щати и град Чикаго. Намаляващите запаси от суров петрол и продукти в САЩ също добавиха към възходящия натиск върху цените. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама