НОВИНИ


Правят нов пикочен мехур безкръвно

3 9050 06.07.2010
Правят нов пикочен мехур безкръвно
пикочен мехур

Със сложна безкръвна операция пловдивски уролози отстраниха пикочния мехур на онкоболен и му имплантираха нов, изработен от тънки черва.



Това се прави за първи път в България, каза завеждащият отделението в болница "Пловдив" д-р Димитър Шишков, съобщава в днешния си брой вестник 24 часа. Тя продължила 4,5 часа и подобрила европейската норма от 6 до 12 часа. Страданията на 70-годишния мъж започнали преди 3-4 г. Понякога уринирал кръв. Установили му рак в ранна фаза.

Болният пикочен мехур е изваден през 3-4 дупки, направени на корема. През тях е имплантиран и новият орган. Урологичният екип наблюдава на екран действията си. Болният ще се възстанови за 4 дни, след което ще бъде изписан от отделението. При безкръвната интервенция болката и кръвозагубата са незначителни. За разлика от останалите, при които се разрязва и отваря целият корем, при тази имунната система на пациента не пада, изтъкна лекарят. Но няма клинични пътеки и разходите се поемат от болницата. Д-р Шишков е и сред първите уролози у нас, които имплантират пикочни мехури от тънки черва. Екипът получил поздравления за вчерашната операция от националния консултант проф. Петър Панчев от Александровска болница. (24 часа)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама