НОВИНИ


Осем кандидати за шест места за делегирани европрокурори

0 3594 26.08.2022
Осем кандидати за шест места за делегирани европрокурори
Лаура Кьовеши БГНЕС

Осем са кандидатите за шест места за европейски делегирани прокурори. Днес изтече срокът за подаване на заявления за участие в процедурата за подбор. Съществува възможност някой магистрат да е подал документи по пощата.


Заявления за участие в подбора днес подадоха обвинителите Василен Бенчев и Живка Арсенова от Софийската районна прокуратура (СРП), Юлиана Христова и Иван Кучиев от Софийската градска прокуратура (СГП), както и следователят Бойко Атанасов, съобщава правният портал „Лекс“.

 

Василен Бенчев започва работа в съдебната система през 2013 г. – първо две години е бил младши прокурор, а после обвинител в СРП. През последните 5 години е бил командирован в Специализираната прокуратура. След закриването ѝ в края на юли, той е командирован в СГП, където работи в сектор „Антикорупция“.

 

Живка Арсенова е в структурата на държавното обвинение от 2004 г. като първоначално е била работила във Велико Търново. От 2007 г. е в СРП. През последните осем години работи предимно в отдел „Изпълнение на наказанията и принудително лечение“.

 

Юлиана Христова е прокурор в СГП от края на 2008 г. През последните две години е в отдел „Международен, изпълнение на наказанията и наказателно съдебен надзор“. Преди това за кратко е работила като експерт в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

 

Иван Кучиев е обвинител в СГП от 2016 г. Работи в отдел „Криминален“. Преди това 10 години е бил старши разследващ полицай, работил е и като адвокат.

 

Бойко Атанасов е следовател в отдела към СГП. Това е неговият трети опит да бъде избран за ЕДП. През последните години освен за делегиран европрокурор, той беше независим кандидат-депутат, кандидат за член на Висшия съдебен съвет, искаше да става ръководител на Софийската районна прокуратура, на Софийската градска прокуратура, на Специализираната прокуратура, на апелативната спецпрокуратура, а само преди два месеца партията на Костадин Костадинов – „Възраждане“ го номинира и за шеф на анткорупционната комисия.

 

Вчера документи подадоха още трима обвинители от Софийската градска прокуратура – Михаела Райдовска, Марио Томов и Милко Момчев.

 

Процедурата за подбор на още шестима европейски делегирани прокурори беше обявена на 27 юли от Прокурорската колегия.

 

В момента българските ЕДП са девет при предвидени десет места. През юни обаче европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала броят на делегираните европрокурори в България да бъде увеличен на 15, заради сериозното натоварване на деветимата ЕДП – Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев. Те бяха одобрени след проведени две процедури. В третата, при която трябваше да бъде попълнено десетото място, не се явиха кандидати. Предвидено е българските делегирани европрокурори ще се настанят бившата сграда на СДС на ул. „Г. С. Раковски“ 134.

 

Увеличаването на броя на делегираните прокурори е процес, който тече в почти всички държави, които учредиха Европейската прокуратура. Причината е натовареността на ЕДП. Още преди две години е заложено, че след първата година от работата на ЕПр, спрямо натовареността ще бъде преоценен и броят на прокурорите от отделните държави, които работят в нея.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама