НОВИНИ


”Артемис 1” се готви да полети към Луната в петък

0 2736 30.08.2022
”Артемис 1” се готви да полети към Луната в петък
архив

Американската космическа агенция не се ангажира засега с точна дата за повторния опит за изстрелване на ракета към Луната. Високопоставен служител на НАСА обаче уточни, че нов опит за изстрелване е възможен още в петък, в зависимост от резултата след допълнителния преглед на данните.


Проблем с охлаждането на двигател принуди НАСА да отложи тестовото изстрелване на най-мощното превозно средство, разработвано някога. То е част от мащабен проект, чиято цел е изпращане на пилотирана мисия до Марс. В работата по проекта има и българско участие - наш екип разработва камерите на борда на ракетата.

 

„Това е чисто нова ракета. Няма да лети, докато не е готова. Има милиони компоненти и IT системи. И няма нужда да казвам, че сложността е плашеща, когато поставите всичко във фокуса на обратно броене”, обясни директорът на НАСА Бул Нелсън.

 

„Петък определено е възможен ден. Просто ни трябва малко време, за да разгледаме данните. Екипът се подготвя за 90, 96 часа рециклиране и запазваме варианта за петък”, посочи мениджърът на проекта „Артемис” Майкъл Сарафин.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама